Ново проучване с интересна информация за ваксините и Омикрон

Бустерните дози помагат за предотвратяване на инфекцията, посочват учени

08.12.2021 | 11:56 Редактор: Жаклина Иванова
Ново проучване с интересна информация за ваксините и Омикрон

Вариантът на коронавируса Омикрон може частично да избегне защитата от две дози от ваксината срещу Ковид-19 на компаниите Pfizer и BioNTech, заяви снощи ръководителят на изследването на лаборатория в Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка, съобщава Ройтерс.

Все пак проучването показа, че хора, които са получили две дози от ваксината и са имали предишна инфекция, са били най-вече способни да неутрализират варианта Омикрон, което предполага, че бустерните дози от ваксината могат да помогнат за предотвратяване на инфекцията.

Професорът в Африканския институт за здравни изследвания Алекс Сигал посочи в Twitter, че има "много голям спад" при неутрализацията на варианта Омикрон спрямо по-ранен щам на Ковид-19.

Лабораторията е изследвала кръв от 12 души, които са били ваксинирани с две дози от ваксината Pfizer/BioNTech, според данни, публикувани на уебсайта на неговата лаборатория. Предварителните данни обаче все още не са рецензирани. Кръвта на пет от шест души, които са били ваксинирани, както и преди това са били заразени с Ковид-19, все още неутрализира варианта Омикрон.

"Тези резултати са по-добри, отколкото очаквах. Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от Омикрон", пише Алекс Сигал в Twitter.

Той също така посочи, че лабораторията не е тествала варианта срещу кръв от хора, които са получили бустерни ваксинационни дози, тъй като те все още не са налични в Южна Африка.

Според предварителните данни лабораторията е наблюдавала около 41-кратен спад в нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон, информира БНР.

Сигал каза в Twitter, че това число вероятно ще бъде коригирано, след като лабораторията му направи повече експерименти.

Докато неутрализиращите антитела са индикатор за имунния отговор на организма, учените вярват, че други видове клетки като В-клетки и Т-клетки също се стимулират от ваксините и помагат за защита срещу ефектите на коронавируса, напомня Ройтерс.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК