В Сингапур създадоха PCR тест за идентификация на Омикрон

Има три възможни резултата от изследването

06.12.2021 | 17:10 Редактор: Жаклина Иванова
В Сингапур създадоха PCR тест за идентификация на Омикрон

Базираната в Сингапур биотехнологична компания BioAcumen Global създаде специализиран PCR тест, който може да идентифицира варианта Омикрон на Ковид-19, съобщава местното англоезично издание The Straits Times.

"Това означава, че има три възможни резултата от изследването: положителен за коронавирус и Омикрон, положителен за коронавирус, но отрицателен за Омикрон или напълно отрицателен", казаха пред изданието авторите на проекта от BioAcumen Global.

В момента при провеждане на традиционни PCR тестове са необходими допълнителни изследвания за откриване на нов щам.

"Средно отнема още един ден", отбелязват експертите.

"С тази разработка специалистите ще се нуждаят от няколко часа, за да потвърдят наличието на новия вариант на коронавируса", казаха представители на разработчиците.

Компанията отбелязва, че вече е започнала масово производство на тестове, които основно ще се използват на входните точки в страната, пише "Фокус".

Към днешна дата в Сингапур са идентифицирани три внесени случая на Омикрон.

Няколко промени в шиповия протеин наведнъж могат потенциално да затруднят неутрализирането на патогена с антитела, което може да повлияе на ефективността на ваксините. Освен това, по предварителни данни, Омикрон има повишена способност за разпространение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК