Джонсън минава към "План Б", за да забави разпространението на Омикрон

Той разпореди хората да работят дистанционно и да носят маски на обществени места

08.12.2021 | 22:28 Редактор: Теодора Патронова
Джонсън минава към

Британският премиер Борис Джонсън наложи по-строги ограничения в Англия в опит да забави разпространението на Омикрон.

С накърнена репутация след обвинения, че негови служители са празнували на "Даунинг стрийт" по време на коледния локдаун миналата година, Джонсън каза, че Омикрон се разпространява бързо. Премиерът подчерта, че няма избор, освен да премине към "План Б", за да спечели време и да постигне поставянето на бустерни дози на повече хора.

Мерките могат да ограничат посещението на ресторанти, кафенета и магазини в моловете в навечерието на Коледа и да нанесат нов удар върху финансовото състояние на страната.

"Макар че има шанс картината да се подобри, а искрено се надявам това да се случи, знаем, че може да се стигне до голямо увеличение на хоспитализациите и така, колкото и да е тъжно, на смъртните случаи", каза на пресконференция Джонсън.

Той обеща зимата да премине без четвърти локдаун, но остави така наречения "План Б" като резервен вариант.

Част от мерките, като например връщането на задължителното носене на маски в обществения транспорт и магазините, вече бяха въведени, но днес Джонсън каза, че хората сега трябва също да работят дистанционно, ако имат тази възможност, съобщава БТА.

Носенето на маски ще стане задължително на обществени места, а здравният пропуск ще стане задължителен за достъп до нощни клубове и места на масови струпвания на хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК