"Смеси и съчетай" - препоръки за комбиниране на ваксини за по-добър имунен отговор

Проучванията подкрепят употребата на смесена векторна/иРНК схема на ваксинация

08.12.2021 | 22:56 Редактор: Елеонора Танева

Европейският съюз отчита нарастване на броя на новозаразените с Ковид-19, както и увеличаване на хоспитализациите. Данните показват, че броят на хоспитализациите и смъртните случаи остава най-нисък в държавите членки с най-висок процент ваксинирани.

Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за профилактика на заболяванията насърчават гражданите на ЕС да преминат пълния курс на ваксинация и поставяне на бустерна ваксина, пише в Единния информационен портал.

Проучва се ефектът да се използват 2 различни ваксини срещу Ковид-19 - или за първата и втората доза на първичния (началния) курс, известна като хетероложна първична ваксинация. Друг вариант е използване на трета доза от друга ваксина в качеството на бустер, след 3 до 6 месеца след курса на първична ваксинация (хетероложна бустер ваксинация).

Предоставените данни подкрепят употребата на смесена векторна/иРНК схема на ваксинация.

Базирано на натрупаните досега доказателства и на настоящите клинични познания, поставянето на втора доза от иРНК на хора, които преди това са получили една доза векторна ваксина, представлява печеливша стратегия на ваксиниране от имунологична гледна точка и има положителен резултат по отношение на полученото ниво на защита от инфектиране и заболяване. 

При приложението на бустер дози, независимо дали са хомоложни или хетероложни, трябва да се вземе предвид отслабването на защитата с времето и оптималното време за постигане на ефективен имунен отговор. Към момента няма данни в подкрепа на прилагането на хетероложен бустер при имуносупресирани лица.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК