Държавите стават все по-изобретателни в ограниченията срещу неваксинираните

Мерките са все по-строги

01.12.2021 | 18:15 Редактор: Теодора Патронова
Държавите стават все по-изобретателни в ограниченията срещу неваксинираните

В битката срещу коронавируса ограниченията срещу неваксинираните стават все по-строги.

Германия и Израел се приближават към въвеждането на задължителни ваксини срещу Ковид-19, Гърция въвежда глоби, а Испания забранява пътуването за неваксинирани. Въпреки протестите, затрудняването на живота на тези, които не искат да се ваксинират, е тактика, все по-предпочитана от правителствата, уплашени от разпространението на варианта Омикрон.

Ето някои от мерките срещу неваксинираните, използвани от правителствата по света:

Блокада в Австрия

Страната с едни от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа, ще остане в блокада до средата на декември. Канцлерът Александър Шаленберг обеща след това да премахне ограниченията за ваксинираните или наскоро възстановени след боледуване хора.

Забраната за неваксинираните вероятно ще продължи, въпреки че те все още могат ще могат да ходят на работа с отрицателен тест. Властите също така работят по планове за налагане на задължителни ваксини от февруари, като глобите достигат до 7200 евро.

Без алкохол във Финландия

Барове и ресторанти във Финландия, които отказват да използват Ковид-сертификати, вече няма да сервират алкохол след 17 часа. Здравните власти в северния град Каяани предложиха хиляда пластмасови кофи, за да примамят хората да си сложат ваксинам заради традиционната шега, че финландците са готови на всичко заради безплатни кофи.

Репресии в Унгария

Правителството в Будапеща позволява на работодателите да направят ваксинациите задължителни за персонала, за да накарат хората да се ваксинират. Всеки, който не го прави, може да бъде изпратен в неплатен отпуск.

Медицински сметки в Сингапур

В Сингапур тези, които решат да не се ваксинират, вече ще трябва да плащат за медицинските си сметки, ако се разболеят от Ковид-19. Пациентите за терапевтично лечение и тези, които остават в отделения за интензивно лечение, може да трябва да платят около 25 000 сингапурски долара (18 460 долара), според средна оценка, публикувана от здравното министерство.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК