Германия на крачка от въвеждането на задължителна ваксинация срещу Ковид-19

Не изключен и частичен локдаун

30.11.2021 | 20:25 Редактор: Теодора Патронова
Германия на крачка от въвеждането на задължителна ваксинация срещу Ковид-19

Германия се подготвя за въвеждането на задължителна имунизация срещу Ковид-19. Бъдещите канцлер Олаф Шолц и вицеканцлер Роберт Хабек подкрепиха крайната мярка след дълги преговори с министър-председателите на 16-те федерални провинции.

"Трябва веднага да започнем с подготовката за въвеждане на задължителна ваксинация", заяви съпредседателят на Зелените и бъдещ вицеканцлер Роберт Хабек. Той призна, че мярката е крайна и решението е трудно заради "значимото ограничаване на гражданските свободи", призна Хабек. "Но въпросът е на живот и смърт", добави той.

Олаф Шолц, който трябва да положи клетва като канцлер следващата седмица, не изключи частичен локдаун, който да ограничи достъпа на неваксинираните до обществения живот. Баварският премиер Маркус Зьодер от опозиционния вече Християнсоциален съюз настоява за въвеждането на задължителна имунизация още от януари.

В най-скоро време федералното правителство и регионалните власти ще вземат решение относно задължителната ваксина, каза говорителят на отиващия си кабинет на Ангела Меркел.

Социалдемократите на Шолц, Зелените на Хабек и либералите постигнаха миналата седмица коалиционно споразумение и ще наследят правителството на Ангела Меркел.

Според запознати източници Шолц е заявил на срещата с регионалните лидери, че подкрепя задължителни ваксини и изразил надежда тази практика да бъде въведена към края на февруари 2022 г. За целта е необходимо одобрение от парламента, пише БНР.

Съседна Австрия по-рано този месец обяви планове да направи Ковид ваксинацията задължителна от февруари догодина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК