Кипър въведе нови строги мерки, хиляди се ваксинират ежедневно

Бустерна доза е поставена на над 115 000 души

01.12.2021 | 10:45 Редактор: Жаклина Иванова
Кипър въведе нови строги мерки, хиляди се ваксинират ежедневно

Увеличаване на Ковид тестовете, ограничения за неваксинираните и насърчаване за бустерна доза включва декемврийският пакет мерки на правителството на Кипър срещу разпространението на коронавируса. Той бе активиран днес и ще е в сила до края на годината.

От днес всички над 18-годишна възраст, които не са завършили ваксинацията си, трябва да имат 72-часов PCR тест или 48-часов бърз тест, за да получат задължителния коронавирусен "безопасен пропуск".

След две седмици се ограничава движението на неваксинираните. От 15 декември само хора над 12-годишна възраст с поне първата доза от ваксината ще могат да влизат в закрити и открити стадиони, театри, кина, нощни клубове, дискотеки, ресторанти.

За да стимулира ваксинираните да получат бустерна доза, кабинетът обяви, че от 18 декември техният Ковид сертификат няма да се признава за валиден без третата инжекция, ако са изтекли 7 месеца от първоначалната им имунизация.

Към момента бустерна ваксина е поставена на над 115 000 души, съобщиха от здравното министерство.

Новите мерки предизвикаха опашки във ваксинационните центрове. В понеделник и вторник бяха направени общо почти 20 000 ваксинации, информира БНР.

Броят новозаразени в Кипър продължава да се увеличава и във вторник надхвърли 600, което е рекорд за тази есен. Това е 0,72% от направените над 85 000 теста.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК