Кипър позволи прилагането на трета доза ваксина за всички над 18 г.

Засега не се предвижда въвеждане на допълнителни ограничения за неваксинираните

16.11.2021 | 08:43 Редактор: Жаклина Иванова
Кипър позволи прилагането на трета доза ваксина за всички над 18 г.

Кипър разширява програмата си за ваксинация срещу коронавирус с допълнителната трета доза. Прилагането ѝ за всички над 18-годишна възраст одобри правителството в понеделник.

Засега не се предвижда въвеждане на допълнителни ограничения за неваксинираните.

Всички пълнолетни граждани на страната, които са завършили ваксинацията си преди 6 месеца, се насърчават да получат трета доза. Досега тя се препоръчваше за хората над 50 години.

80% от пълнолетното население в Кипър са напълно ваксинирани, а над 82% са с една доза. Бустерната доза вече е поставена на около 60% от отговарящите на условията за нея, съобщи здравното министерство.

Новото решение на правителството бе взето заради опасения за влошаване на епидемиологичната ситуация и увеличаване на хоспитализациите. Броят на новите случаи в понеделник рязко скочи и достигна 354 новозаразени, което е 0,53% от направените близо 67 000 теста.

В болниците се лекуват 88 пациенти с коронавирус, 1/3 от които са ваксинирани.

"Правителството полага усилия да увеличи обхвата на ваксинациите с трите дози, в момента не се обсъжда въвеждане на по-строги мерки и ограничения за неваксинираните", заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас, цитиран от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК