В Кипър отвори врати първата клиника за пациенти със симптоми на дълъг Ковид-19

В момента в болниците от инфекцията се лекуват 64 души

09.10.2021 | 08:20 Редактор: Жаклина Иванова
В Кипър отвори врати първата клиника за пациенти със симптоми на дълъг Ковид-19

В Кипър започна да функционира първата клиника за пациенти със симптоми на т. нар. дълъг Ковид-19, страдащи от продължителни усложнения след преболедуван коронавирус. В момента в болниците в страната от инфекцията се лекуват 64 души.

Първата клиника за пациенти с постковид синдром е разкрита в Централната болница в Никозия и разполага с екип от лекари с различни специалности, съобщи в петък Организацията на държавните здравни услуги.

В нея ще бъдат оказвани необходимите допълнителни медицински грижи на пациенти, които са изписани от болница след лечение на Ковид инфекцията, но въпреки това продължават да изпитват усложнения от болестта, обясниха от здравната организация, която обединява 9 държавни болници в Кипър.

Целта е да се осигури непрекъсната грижа за тези хора, тъй като дългият Ковид-19 може да предизвика дългосрочни хронични увреждания на здравето, предаде БНР.

"Смята се, че в Кипър има около 30 000 пациенти, които изпитват проблеми дори и 3 месеца след острата фаза на болестта и се нуждаят от медицинска подкрепа", заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Насочването на пациенти към новата клиника ще става или след изписването им от болниците на острова или от личния им лекар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Няма оправяне от този коронавирус, направо ни разказа играта. Сигнализирай за неуместен коментар