Бързи тестове за Ковид-19 за учениците в Кипър - дават им свободни дни, ако се ваксинират

Децата до 12-годишна възраст не може да бъдат имунизирани в момента

22.09.2021 | 09:04 Редактор: Жаклина Иванова
Бързи тестове за Ковид-19 за учениците в Кипър - дават им свободни дни, ако се ваксинират

В Кипър от днес бързи тестове за коронавирус ще се извършват и в началните училища. На учениците от 12 до 17 години се дават два допълнителни свободни от занятия дни с извинени отсъствия, през които да се ваксинират, реши правителството.

Мобилни звена за безплатни бързи тестове започват да действат за първи път и в началните училища в Кипър от днес. Изследването за коронавирус на най-малките ученици е доброволно и ще се извършва само при писмено съгласие от родителите.

Децата до 12-годишна възраст не могат да бъдат ваксинирани в момента, затова обхващането им с редовни седмични тестове е важно, за да се предотврати разпространението на вируса в училищната, а и в семейната среда, обясниха от здравното министерство. Според него целта е да се гарантира максимално, че училищата на всички нива ще работят в условия на безопасност и защита от Ковид-19 с физическо присъствие на учениците, информира БНР.

За да насърчи ваксинацията сред младежите като част от създаването на безопасни условия в училище, правителството реши да им даде бонус. Тийнейджърите от 12 до 17 години ще ползват допълнително два свободни от занятия дни с извинени отсъствия, ако през тях отидат да се ваксинират с първата и втората доза.

Всички действащи ограничителни мерки срещу коронавируса в Кипър бяха удължени до 8 октомври, прие още правителството.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК