Инфлацията в еврозоната скочи до най-високото си ниво от въвеждането на еврото

Основен двигател са цените на енергията, смята европейската редакция на Politico

30.11.2021 | 22:40 Редактор: Теодора Патронова
Инфлацията в еврозоната скочи до най-високото си ниво от въвеждането на еврото

Инфлацията в еврозоната се покачи до най-високото ниво от въвеждането на общата валута, надхвърляйки повече от два пъти целта от 2% на Европейската централна банка, съобщи статистическата агенция на ЕС "Евростат", цитирана от европейската редакция на Politico.

Очаква се годишната инфлация в еврозоната да достигне 4,9% през ноември, спрямо 4,1% през октомври, според бърза оценка на "Евростат". Това е много над това, което повечето анализатори очакваха.

Основен двигател на скока са цените на енергията, които нараснаха с 27%.

ЕЦБ твърди, че високият инфлационен натиск се дължи до голяма степен от временни фактори и трябва да започне да намалява още следващия месец, преди да падне отново под целта на централната банка през следващите години.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард твърди, че дългото забавяне за влизане в сила на паричната политика означава, че затягането ѝ сега би причинило повече вреда, отколкото полза, съобщава "Фокус".

Това, за което много икономисти стават все по-загрижени, е основната инфлация, която изключва променливи фактори като цените на храните и енергията. Тя скочи до 2,6% от 2%, което предполага, че инфлацията всъщност може да спадне по-бавно.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК