Финансист: Инфлацията има пикови стойности, но не ни очаква Виденова зима

Борис Петров: Партиите да намерят сили да приемат бюджет за следващата година навреме

22.11.2021 | 21:45 Редактор: Теодора Патронова

Трансформации на българската икономика - какви са очакванията от новата власт? 

"Ние се нуждаем от бюджет. Имаме проектобюджет от преходното служебно правителство. Този проектобюджет вероятно ще бъде внесен най-вероятно от новото правителство. Но има неща, които за да се случат, трябва да бъдат гласувани в новия бюджет за 2022 година", каза финансовият анализатор Борис Петров в "Денят ON AIR". 

Той добави, че пари ще има, но е важно разпределението на допълнителните плащания. 

"Вече е сигурно, че това са последните избори за тази година, така че вече склонността за спекулации ще е по-малка и политическите сили трябва да намерят сили да приемат един бюджет за следващата година навреме", подчерта Петров пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма технологично време за нов бюджет и за това той смята, че е добре да се стъпи върху проектобюджета на служебното правителство. 

"КЕВР прави всичко възможно в рамките на мандата си и Закона за енергетиката и европейската рамка, така че и в момента българските потребители плащат най-ниската цена в ЕС. Това е регулиран пазар, който единствено съществува в нашата държава до момента и той е преходна мярка. Ние би следвало в следващата година тази преходна мярка да я премахнем. Такова е изискването на европейското законодателство. Разбира се, има инструменти за компенсиране на домакинствата, които са силно засегнати от високите енергийни цени", обясни Петров. 

Финансистът уточни, че мерките трябва да бъдат таргетирани към най-силно засегнатите. 

Той обърна внимание, че цените на енергията в България са по-ниски, отколкото цените в съседни държави. 

"Цените се определят от търсенето и предлагането. В съседните държави цените са по-високи. Затова част от българските енергийни производители изнасят енергия на по-високи пазарни цени. Това придвижва по-високо и цената на нашия пазар", поясни Петров. 

"Ако спрем износа на ток, това би било нарушение на единния енергиен пазар в ЕС. Това означава директно нарушаване на европейското законодателство и наказателна процедура срещу България", заяви финансистът.

Той разясни, че инфлацията е резултат от поведението на енергийните цени и цените на хранителните стоки.  

"Инфлацията е висока. По последни данни имаме пикова стойност през октомври. Ще завършим годината вероятно с по-ниска инфлация. Вероятно през първото тримесечие на следващата година ще имаме малко повишение на инфлацията. Не очаквам средногодишна инфлация за следващата година да е по-висока от 5%", изтъкна Петров. 

Финансистът настоя, че са преувеличени твърденията, че ни очаква Виденова зима и добави, че за него това е спекулация. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК