СЗО: 469 186 човека над 60 г. щяха да са мъртви без ваксина срещу Ковид-19

Имунизацията е спасила 470 хил. живота на хора над 60 г. в 33 страни от Европа

26.11.2021 | 10:43 Редактор: Теодора Патронова
СЗО: 469 186 човека над 60 г. щяха да са мъртви без ваксина срещу Ковид-19

Ваксината срещу Ковид-19 е спасила 469 186 живота на хора на 60 и повече години в 33 страни от Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) от началото на кампанията за ваксинация. Това се доказва от резултатите от ново проучване на Регионалния офис на здравната организация за Европа и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В оценката не са взети предвид спасените животи от ваксинацията във възрастовата група под 60 години. Също така в статистиката не влизат и животите, запазен поради косвеното въздействие на ваксинацията заради намалено предаване на коронавируса. Изследването е проведено в 23 страни от Европейския съюз, както и в Исландия, Норвегия, Великобритания (Англия и Шотландия), Швейцария, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Украйна и Израел.

"Ковид-19 доведе до огромен брой смъртни случаи в нашия регион. Сега можем категорично да кажем, че без ваксината като инструмент за овладяване на тази пандемия, много повече хора биха загинали“, заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге. В някои страни броят на смъртните случаи би бил два пъти по-висок от днешния, ако нямаше ваксини. Клуге призова за повишаване на процента на ваксинирани.

От декември 2019 г. страните в Европейския регион на СЗО са съобщили за повече от 1,5 милиона смъртни случаи на коронавирус. 90,2% от тях са при хора на възраст 60 и повече години. 

В момента в тези 33 държави от 20% до 100% от хората на 60 и повече години са напълно ваксинирани срещу коронавирус.

"Според проучването най-големият брой спасени животи е в страни, където ваксинацията срещу Ковид-19 е била въведена рано и обхватът на целевите групи също е бил висок. Други страни са имали ограничен ефект от ваксината, тъй като въвеждането ѝ е било по-бавно", пише в доклада, цитиран от "Фокус".

Директорът на ECDC Андреа Амон посочва, че въздействието на ниските нива на ваксиниране в някои страни сега се отразява в претоварените здравни системи и високите нива на смъртност.

"Все още има твърде много хора, изложени на риск от тежка инфекция с Ковид-19, които трябва да защитим възможно най-скоро. Ваксинацията в по-възрастните възрастови групи трябва да остане спешен приоритет за спасяването на повече животи през следващите седмици и месеци", подчертава тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
ee22
преди 2 години
Смешна Статистика Стъкмистика! Реклама на ГМО ваксините! Сигнализирай за неуместен коментар