ЕС призова всички над 40 г. спешно да си поставят подсилваща доза ваксина

Досега в Европейския съюз са имунизирани 81 на сто от пълнолетните граждани

24.11.2021 | 17:35 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС призова всички над 40 г. спешно да си поставят подсилваща доза ваксина

Гражданите на ЕС над 40-годишна възраст трябва спешно да получат подсилваща доза ваксина против Ковид-19, заяви на пресконференция днес Андреа Хорват от Европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията.

Тя добави, че по-нататък допълнителни дози трябва да се предвидят за всички пълнолетни европейци. По нейните думи наблюдаваното днес повишение в броя на новозаразените се дължи на изтичането на действието на вече поставените дози ваксина.

Досега в ЕС са ваксинирани 81 на сто от пълнолетните (65 на сто от населението), но за да има обществото достатъчна защита срещу новата болест, необходимо е имунизацията да обхване над 80 на сто от цялото население, поясни Хорват.

По нейните думи, ако не се приложат допълнителни ограничения, броят на новозаразените ще бъде още по-тревожен през декември-януари, предаде БТА.

Представителят на Европейската агенция по лекарствата - Марко Кавалери, добави, че допълнителни дози трябва да се поставят най-напред на ваксинираните преди повече от шест месеца. Той посочи, че първо трябва да бъдат реимунизирани по-възрастните хора.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК