От догодина "зеленият сертификат" ще е валиден само след бустерна доза ваксина

Министрите на ЕС обсъдиха по-рано през деня вълната от инфекции в Европа

23.11.2021 | 20:59 Редактор: Теодора Патронова
От догодина

От следващата година Ковид-сертфикатите ще се признават за валидни в Европейския съюз, само ако съдържат информация за поставена бустерна доза в допълнение към двете задължителни за завършване на ваксинационния цикъл, съобщава британският вестник The Times.

ЕС е готов да актуализира Ковид-сертфикатите с информация за бустерната ваксина, включително такава за "дата на изтичане“ на настоящия "зелен" статус, който се издава на основание поставени две дози препарат срещу коронавирус.

Министрите на ЕС обсъдиха по-рано през деня вълната от инфекции в Европа и необходимостта от спешно въвеждане на бустерни ваксини, особено сред хората над 65 години, като нов приоритет в справянето с пандемията.

Очаква се в четвъртък Европейската комисия да излезе с предложения за изтичане на настоящия статут на Ковид-сертфикатите, които се използват в много страни от Общността за пътувания, както и посещения на барове, ресторанти, културни и спортни събития.

"Европейската комисия работи с най-голяма спешност за укрепване на координацията на свободното движение, включително продължителността на валидност и ролята на бустерите в кампанията за ваксинация", каза Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазването.

Една от възможностите ще бъде да се зададе валидност на ваксината до 12 месеца, както в момента, и да се изисква поставянето на бустерна доза преди края на този период, за да се запази валидността на пропуска. Скоростта на внедряване на подсилващата, трета доза сега ще стане от решаващо значение за това дали страни извън ЕС, като Обединеното кралство или САЩ, ще бъдат добавени към европейския "червен списък", забраняващ несъществените пътувания, съобщава "Фокус".

Подсилващите ваксини се разглеждат като критични за борба с новата вълна от инфекции и хоспитализации, особено сред възрастните хора, тъй като проучванията показват, че намаляват предаването на коронавирус с повече от 80%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 
 

4
0 rate up comment rate down comment 2
Ваксински
преди 1 седмица
Който не иска да се ваксинира прав му път към.........Бог да им прости! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 седмица
На всеки три месеца по една експериментална течност и пей сърце!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 3
ваксини и пари
преди 1 седмица
Целта е фармацевтичните гиганти да продължат да трупат милиарди! Тези ваксини са изключително ниско ефективни към новите варианти на вируса. В Израел, 7% от тежките случаи в болниците са след трета доза на ваксината! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 седмица
Направо всяка сутрин преди работа по една ваксинка и тогава излизаш Сигнализирай за неуместен коментар