От чужбина: Радев спечели с подкрепата си за миналогодишните протести

"Eвронюз" подчертава, че българските избиратели са изтощени от икономическата и здравна криза

22.11.2021 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Вторият тур на президентските избори у нас влезе в заглавията на световните медии. Повечето международни агенции отдават убедителната победа на президента Румен Радев на антикорупционното му послание.


Българският президент Румен Радев спечели втори мандат с голяма преднина, тъй като избирателите в най-бедната страна в Европейския съюз подкрепиха усилията му в борбата с корупцията. Така започва анализът на агенция Ройтерс, посветен на резултатите от балотажа.

"Радев, бивш командир на Военновъздушните сили, спечели популярност с откритата си подкрепа за масовите протести срещу корупцията при управлението на Бойко Борисов. Той назначи две служебни правителства, които извадиха наяве неясни сделки за обществени поръчки", пише още в анализа на международната агенция. 

В същия дух са кореспонденциите от София на Асошиейтед прес, "Дойче веле" и "Политоко". Германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" поставя акцент върху победителя от парламентарните избори - "Продължаваме промяната". Отбелязани са очакванията по важния въпрос за Северна Македония. 

"Не е ясно и как София ще позиционира външната си политика при новото правителство. В Скопие очакват България да се откаже от ветото върху преговорите за присъединяване към ЕС", припомнят от немското издание.

В информацията за резултатите от президентските избори у нас "Eвронюз" подчертава, че българите са изтощени от икономическата и здравна криза. При това в момент, когато страната регистрира най-високата смъртност от коронавирус в ЕС.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК