България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Идеята е да извадят ГЕРБ от управлението, сега е моментът Радев да напълни претенцията със съдържание

Загубата на Герджиков беше предизвестена, защото не се дистанцира от ГЕРБ, коментираха Кольо Колев и Христо Панчугов

22.11.2021 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева

Резултатът от балотажа не изненада социолози и политолози. Президентската битка припокрива съотношението на силите от парламентарните избори.

"Още след първия тур разликата беше такава, очевидно нямаше съспенс. Принос за резултата имаха политическата умора и нарастващата апатия сред избирателите. Победата на балотажа не е толкова на самия Радев, колкото е победа на общественото мнение, изразено още на протестите през лятото", коментира социологът Кольо Колев в студиото на "България сутрин".

Според политолога Христо Панчугов обединението срещу ГЕРБ е дало своя резултат.

"Идеята е да се извади ГЕРБ от управлението. Това се случва, но година по-късно все още не сме по-близо до представянето на решения за проблемите. Това допълнително отблъсква българските граждани. Сега е моментът Радев да напълни претенцията със съдържание", заяви политологът.

И отдаде част от загубата на Анастас Герджиков на това, че не се е разграничил достатъчно категорично от ГЕРБ.

"Той до последно се дистанцираше половинчато. Неговата кандидатура се издигна много късно, Герджиков не е политик. Когато има такъв силен сблъсък, е хубаво кандидатът да набира подкрепа, а не да се намества в публичното пространство. Това беше най-голямата му грешка", отбеляза Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

А бъдещето на хорото на победата, което снощи беше поведено, той залага на качествата на участниците, хванали се на него.

"БСП определи "червена линия" - Истанбулската конвенция. В същото време имаме откровена антиваксърска политика от страна на Слави Трифонов. На фона на това, Кирил Петков дава заявки да продължи политиката, основана на "зеления сертификат". Големият въпрос не е дали ще могат да играят едно хоро, а дали ще могат да направят нужната политическа сглобка", заяви политологът.

Широката коалиция е нож с две остриета, добави Кольо Колев.

"За да можеш да формираш някаква коалиция, трябва да вземеш допирните точки, а не разделителните линии. Хорото е безумно или умно в зависимост от посоката, която му се даде. А тя се дава от политиките, които ще бъдат реализирани. Ще има и подводни камъни, Ковид кризата, антиваксърите, Истанбулската конвенция. Първоначално трудната четворна коалиция ще бъде торпилирана от всякакви посоки. Ще трябва политическо умение, за да бъде съхранена", убеден е социологът. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 2 години