България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За Радев гласуват все по-млади хора от големите градове, взел е 5-6% от Герджиков след първия тур

"ГЕРБ са отишли изцяло при Герджиков, ДПС са гласували 3/1 в полза на професора", каза Първан Симеонов

22.11.2021 | 08:41 Редактор: Искра Ангелова

31,6% избирателна активност отчетоха от "Галъп Интернешънъл" при 100% паралелно преброяване на протоколите. Очаквана ли беше тази активност и променил ли се е профилът на избирателите?

"Активността е малко по-ниска, отколкото тази на първия тур. Но при положение, че беше ниска тогава - няма как да очакваме да е по-висока на втория тур. Профилите на избирателите на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков си приличат по демографска структура. Това, което прави впечатление при Румен Радев е, че подкрепата е малко в по-голяма степен при групи с по-благоприятна жизнена перспектива - по-млади хора, хора, които са в по-големите населени места", каза изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Той акцентира, че това е профил, който се различава от типичния профил на БСП.

"Партията има подкрепата на хора от по-малко населените места, по-възрастни хора, които са с финансови затруднения. Тук очевидно е добавена и подкрепата от "Продължаваме промяната". И заради този профил нямаше изявени вълни на вота през деня. Ако вотът е по-възрастен - той излиза рано сутринта да гласува и такива хора натежават при екзитпола, а други натежават следобед. А тук екзитполът замря, той се движеше в еднакви нива", допълни Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Социологът поясни, че профилът на избиралите на Герджиков донякъде се припокрива с този на Радев.

"Малко по-различни хора са, те са от по-малките населени места, което е новост. ГЕРБ са отишли изцяло при Герджиков, ДПС са гласували 3/1 в полза на професора. Има някаква част, която са гласували за Радев, но самата партия почти не гласува вчера. Редовите привърженици на ДПС са привърженици на Радев. Част от тези хора са с ляв профил", коментира още изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл".

Първан Симеонов подчерта, че около 5-6% от гласувалите на първи тур за Герджиков сега са гласували за Румен Радев.

"В по-големите градове активността е по-ниска, защото там са и хората, които са по-колебливи като подкрепа. В по-малко населените райони се гласува твърдо - или БСП, или за ДПС, или за ГЕРБ. В София доскорошният монопол на ГЕРБ е разрушен. Партията е много силна на ниво областни градове, но сега новите формации започват да заемат тази нисша", добави той.

Вотът за "Не подкрепям никого" е от хора, които обикновено са по-млади и са по-протестно настроени. А хората с висше образование, както стана ясно по-рано, гласуват за "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Според Първан Симеонов щабът на Герджиков е допуснал една грешка в дебата: Той форсира това, че Радев е руски човек, който има проблем с Турция. Но да кажеш такова нещо у нас е като реклама. При Радев потенциален проблем би било това, че напоследък сътрудничи в проекта "Три морета", които са по-скоро американски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
И двамата са нелицеприятни Сигнализирай за неуместен коментар