Герджиков излиза от политиката: Подкрепата на ГЕРБ накара мнозина да мислят, че не сме независими

Целият държавен апарат работеше за действащия президент, заяви той

22.11.2021 | 07:07 Редактор: Тодор Петров

Лична вина и репресия от страна на служебното правителство. Така кандидатът за президент Анастас Герджиков определи загуба си. 

Ректорът на Алма матер няма да влиза в политиката. След втория тур на президентските избори проф. Герджиков не успя да смени Софийския университет с президентството. 

"Основната вина за това, че не получихме по-добър резултат, е наша. Очевидно не сме достигнали до сърцата на всеки българин и не сме успели да убедим българските граждани, че нашата визия е добра и че може да се повярва в нея. Това, че постигнахме промяна в политически стил, е главната ни победа, но разликата е голяма", коментира проф. Герджиков.

По-ниския си резултат двойката Герджиков - Митева отдаде на концентрирана атака, по думите им, от страна на силовото министерство. 

"Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Няма как да изредя какво означава това. Репресиите на силовите миниситерства бяха в полза на тази кампания на господин Радев. Под предлог, че се пречи на купуването и продаването на гласове във всички български градове бяха направени акции повечето случаи те нямаха общо с купуването и продаването на гласове", каза още Герджиков.

Преди близо два месеца ректорът на СУ обяви, че влиза в президентската битка. Номинацията му издигна инициативен комитет, подкрепиха го и от партия ГЕРБ. Именно тук професора видя и още една грешка в своята стратегия за пътя към "Дондуков" 2. 

"Причината да се кандидатирам е, че вярваме, че имат шанс едни кандидати, които са независими. Подкрепата на ГЕРБ е накарала мнозина да мислят, че не сме независими", отчете Герджиков.

В изборната нощ кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева запази мълчание. Проф. Анастас Герджиков обяви, че няма да влиза в политиката и се връща в СУ. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК