Журналисти: ГЕРБ свикнаха да подаряват президентските избори на Радев

Коментар на Калина Влайкова и Венелин Петков

21.11.2021 | 22:03 Редактор: Здравко Черкезов

Държавният глава Румен Радев спечели убедително втория тур на президентските избори, което бе в съответствие със социологическите прогнози, за разлика от парламентарния вот миналата седмица.

"Прогнозите се оправдаха, но за съжаление избирателната активност бе още по-тъжна, отколкото беше на първия тур. Все пак на този втори тур не ми се струва чак толкова страховита заплаха, колкото на първия тур. Тогава имахме избори 2 в 1 и онези 40% ми се струват по-плашещи от тези 30% при относително предизвестен фаворит", заяви журналистът Калина Влайкова в изборното студио на Bulgaria ON AIR.

"Изненади няма и за разлика от много хора, които активно плюят по социологията, аз съм убеден, че тя е изключително точна наука и резултатът от тези избори показва, че някой отново не се вслушва в нея, преди да издигне кандидат", изтъкна от своя страна Венелин Петков.

Журналистът даде пример с президентските избори през 2017 г., когато 2 социологически агенции са посочили профила на успешния кандидат за президент.

"Мъж от силова структура с военен или военизиран ранг. Човек със силово, мъжкарско присъствие – това беше профилът на успешния кандидат тогава. Какво се случи? ГЕРБ издигна Цецка Цачева и тя се провали. Проф. Анастас Герджиков не може да се впише в този профил и това е една от основните, ако не и основната причина, тази кандидатура да бъде обречена на провал още от самото начало", обясни Петков.

"Изглежда ГЕРБ са свикнали да си подаряват президентските избори на Румен Радев", отбеляза Влайкова.

Според нея желанието за промяната не е толкова енергично, а загубата на доверие в институциите се е отразило негативно на желанието на хората да участват в демократичния процес.

"2017 г. беше изключително интересна, защото до последния момент нямахме представа кой би могъл да се изправи срещу ГЕРБ. Проведохме много разговори със социологическите агенции и оттам разбрах за успешния профил. Няма хора? И тогава нямаше, но някой се сети да извади ген. Румен Радев и да го предложи за президент. Хора могат да бъдат намерени, въпросът е да ги открият, да ги убедят да участват и да застанат зад тях", посочи Петков.

Влайкова се съгласи с колегата си журналист и обясни какво на нея най-много не ѝ е харесало в предизборната кампания: "Всички се пазеха да поемат ангажименти. Цялата кампания им беше "Вие съсипахте всичко!", "Не вие съсипахте всичко!".

Според Венелин Петков най-бързият, но и най-опасният начин за връщане на доверието в българската политика е да бъдат осъдени политици от високите етажи на властта.

"Да бъдат намерени виновниците, те да бъдат вкарани в съда, да бъдат осъдени и да влязат в затвора. Това е най-бързият начин. Този най-бърз начин обаче граничи до реваншизъм, може да се превърне в популизъм, което е изключително опасно", смята журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК