Радев започнал демонтажа на статуквото, кабинета го очакват тежки проблеми

Коментар на журналиста Ива Дойчинова и музиканта и политик Светослав Витков

21.11.2021 | 20:19 Редактор: Жаклина Иванова

Румен Радев спечели президентските избори при очаквано ниска избирателна активност.

"Ниската избирателна активност на тези избори се дължи на умората. Някаква част - и на тази вяла кампания. Това се очакваше още след изборите 2 в 1. Видя се, че разликата между първите двама кандидати за президент е доста голяма. Между хората, които аз познавам и не са гласували, има много умни и информирани, които смятат, че българската политика е обречена", посочи журналистът Ива Дойчинова в изборното студио "Избори: Балотажът".

Според музиканта и политик Светослав Витков в политиката в момента се наблюдава тотално объркване.

"Корнелия Нинова изглежда, че не подкрепя Радев. Най-чистата подкрепа, която е дадена за Румен Радев, е от ИТН и "Продължаваме промяната". Объркването в партийните и лидерските послания води до отвращения в избирателите", смята той.

Дойчинова подчерта, че в последните години синьото и червеното, лявото и дясното - в България не тежат толкова.

"След последните 12 години управление на ГЕРБ опозицията е статукво - промяна. Това обърква хората, защото подкрепата на БСП, ИТН и "Продължаваме промяната" към един човек се изразява в това да се подкрепи промяната, а не дясното или лявото", уточни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Витков е на мнение, че проблемите в България тепърва предстоят, а обществото, както и правителството, ще бъдат изправени пред редица кризи.

"Зимата идва, а тя ще бъде изключително тежка. В края ѝ правителството ще има тежки проблеми за решаване. Дано не бъдат много хора разочаровани от промяната, която очакват, и тази, която ще се осъществи", добави той.

По думите му няма нищо чудно ГЕРБ да се завърне на "бял кон".

"Това, което Радев олицетворява след бунтовете 2020 г., обединява около 65-70% от народа. Нито един от другите кандидати не успя да докаже, че може да понесе същата отговорност", посочи Дойчинова.

Със своите правителства Радев е успял да започне демонтажа на статуквото, смята още тя.

"Българският народ е изнемогващ заради злоупотребата на полиците с България. Заради това, че ние нямаме национален идеал, ценности, които ни обединяват", заяви журналистът.

"Хората не искат да достигат до тях послания. Искат да достигат до тях пари, възможности, ред. Обещанията са докато минат изборите, след това - гледаме сеир", категоричен е Витков.

Дойчинова изрази надежда за една по-добра промяна.

"Традиционните партии не са в добра кондиция. За първи път имаме президенти, които се издигат от Инициативни комитети толкова много. Виждаме едни млади хора, които умеят диалога. Нашите полици не умеят да говорят помежду си", завърши журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК