Готови ли са българите да направят избор за бъдещето си?

Темата дискутираха актрисата Гергана Стоянова, Александър Балкански и журналистът Иван Тенев

21.11.2021 | 08:21 Редактор: Теодора Патронова

С какви надежди товарим политиците?

"Има нещо много символично в това, че в Деня на християнското семейство ние се опитваме за пореден път тази година да подредим къщичката си. Българинът е доказал, че трудно прави избори. Не знам колко време още трябва да мине, докато разберем, че за да ти се случи нещо, трябва да направиш избор. Ако оставиш нещата просто да изтичат покрай теб, нищо няма да се случи. Ние явно не можем да го разберем. Може би отчаянието ни още не е стигнало достатъчно ниска граница, за да може да престъпим към действие", коментира актрисата Гергана Стоянова в изборното студио "Избори: трето действие". 

"В цирковото изкуство трудно се правят избори, защото изпълнението на едно тройно салто е толкова мигновено, че ти трябва да знаеш какво трябва да направиш. В такъв ден като днешния ние мислим много, защото бъдещето на това изкуство, а и на всички останали изкуства, зависи точно от тези хора, които решават нашата съдба", каза директорът на Творческия институт за цирково изкуство при БАНИ Александър Балкански

По думите на журналиста Иван Тенев, да направиш правилния избор е изключително трудно. 

"Първо, защото това, което ти е писано, то се случва и трудно можеш да го промениш. Второ, защото съм се убедил колко е важен изборът за всичко. Напоследък все по-често се оказва, че след избори и след брак човек разбира дали е направил правилния избор много късно" добави той пред Bulgaria ON AIR.

"Ние непрекъснато говорим за това как ако не отидеш да гласуваш, нямаш право да протестираш след това. Но дори и тези под 40%, които гласуваха, ние не знаем дали не е протестен вот. Има два вида отчаяние - едното е, когато нямаш желание за нищо. Ние видяхме, когато бяхме заплашени от локдаун, че българинът не е в тази степен на отчаяние, защото най-страшно му се виждаше ако по време на локдауна затворят ресторантите и дискотеките. Това не е отчаяние на човек, който е стигнал ниската граница. Тоест другото отчаяние е това, което ще ни накара да вземем решение. Трябва да го направим", поясни Гергана Стоянова. 

"Не знам обаче дали това, което правят с негласуване, може да се нарече избор. Не мога да си представя кое е това дъно, до което трябва да стигнем, за да се оттласнем и най-после да тръгнем нагоре. Без да си направил избор, просто няма дъно", подчерта Иван Тенев. 

"От това по-тъмно, в което сме момента, не виждам накъде. Това дъно трудно ще го видим хората на изкуството, защото ние се борим. Не сме спрели да се борим", изтъкна Александър Балкански. 

Той посочи, че не се подава ръка на хората на изкуството. 

Гергана Стоянова подчерта, че е необходима реформа на всички нива. В момента, в който министрите седнат на местата си, много бързо трябва да се направи концепция каква промяна е необходима във всички министерства, смята тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
То не вярваме на нищо - правим избор и те после го подменят или не го зачитат...Защо да гласуваме! Сигнализирай за неуместен коментар