Пропаст между заплати и цени на имотите, жилището е лукс за все повече британци

Две трети от кварталите в Лондон остават извън възможностите на двойките

22.11.2021 | 12:43 Редактор: Искра Ангелова
Пропаст между заплати и цени на имотите, жилището е лукс за все повече британци

Пропастта между заплатите и цените на жилищата за купувачите на първо жилище във Великобритания става все по-голяма в повечето общини в Англия и Уелс, което хвърля съмнение върху обещанието на Борис Джонсън да „превърне поколението на наемите в поколението на покупките“, коментира Guardian.

Само преди десетилетие Джонсън, тогава кмет на Лондон, заяви, че иска да даде на хората "фундаменталната жизнеутвърждаваща сила на собственост на жилище" и да "разпространи тази възможност във всяка част от страната".

Анализ на Guardian върху цените, плащани от купувачите на първо жилище, обаче показва, че разликата в достъпността е нараснала в 98% от местните общини в Англия от 2015 г. насам и във всяка част от Уелс.

Традиционният показател за достъпност на ипотечните кредити е, че сумата, изисквана от кредитора – цената на имота минус депозит от 10%, не трябва да надвишава 4,5 пъти годишната заплата на купувача или общата заплата на двойката. Тази цел обаче е непостижима за самостоятелните купувачи на първо жилище – средно на 32 години – в 95% от местните общини в Англия, базирано на медианната заплата на хора в 30-те си години.

Самостоятелните купувачи на първо жилище в Уелс няма да могат да си позволят дом в 86% от местните общини в страната. Макар че двойките се представят по-добре, те ще изпитат трудности по този показател в една трета (31%) от общините в Англия, информира Investor.bg.

Анализът проучва какво се е случило с достъпността през шестте години, откакто консерваторите спечелиха мнозинство в парламента. Манифестът на партията от 2015 г. казва, че "всички, които работят усилено, трябва да могат да си позволят свое жилище" и представя схеми за първи дом с намалени цени и програма за помощ за закупуване Isa.

Две трети от кварталите в Лондон остават извън възможностите на двойките, които искат да купят първия си имот в столицата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК