Байдън към Си Дзинпин: Нека гарантираме, че конкуренцията ни няма да предизвика конфликт

САЩ и Китай са на различни мнения за произхода на Ковид-19, търговските и конкурентни правила и много други въпроси

16.11.2021 | 10:07 Редактор: Жаклина Иванова
Байдън към Си Дзинпин: Нека гарантираме, че конкуренцията ни няма да предизвика конфликт

Американският президент Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин подчертаха отговорността си към света да избягват конфликти по време на дълга онлайн среща в понеделник, предава Ройтерс.

"На мен ми се струва, че нашата отговорност като лидери на Китай и САЩ е да гарантираме, че конкуренцията между двете страни няма да предизвика конфликт, независимо дали е умишлено или неволно", каза Байдън.

САЩ и Китай са на различни мнения за произхода на пандемията от Ковид-19, търговските и конкурентни правила, разширяването на ядрения арсенал на Китай и засиления му натиск върху Тайван, както и други въпроси.

Наричайки Байдън "стар приятел", Си Дзинпин заяви, че двете страни трябва да увеличат комуникацията и сътрудничеството, за да решат множеството предизвикателства, пред които са изправени. Байдън по-рано оспори описването на връзката им като старо приятелство.

"Като двете най-големи икономики в света и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Китай и САЩ трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството", подчерта Си Дзинпин.

Байдън обеща да адресира сфери на безпокойство, включително човешките права и други въпроси в Индо-Тихоокеанския регион. Разговорите, които бяха инициирани от Байдън и продължиха повече от 4 часа, имаха за цел да направят отношенията по-малко остри.

Американски представители омаловажиха очакванията за конкретни ангажименти от двете страни, включително търговията, където Китай изостава в ангажимента си да купува американски стоки и услуги за $200 млрд. повече. В програмата на Байдън не бяха и американските мита върху китайски стоки, които Пекин и бизнес групи искат да бъдат намалени.

Белият дом отказа да отговаря на въпроси дали САЩ ще изпратят официални лица на Олимпиадата в Пекин през февруари. Активисти и американски депутати призовават администрацията на Байдън да бойкотира Игрите.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК