Пандемията се завръща! Гърция разследва фалшиви сертификати от България

В редица страни затягат мерките за неваксинирани

11.11.2021 | 13:54 Редактор: Теодора Патронова

Ново затягане на мерките и все повече ограничения за неваксинираните в редица страни. 

На този фон - смъртоносен пожар в Ковид болница в Румъния взе две жертви. Медицинска сестра също е получила изгаряния. Това е четвъртият пожар в лечебно заведение в страната от началото на епидемията. След 4 часа сутринта пламъците са обхванали болница за инфекциозни заболявания в румънския град Плоещ.

"Пожарът беше потушен бързо, но за съжаление двама души загинаха. Тече разследване. Все още не е ясна причината за трагедията", заяви министърът на здравеопазването в Румъния Чеке Атила.

"Сградата претърпя ремонт през миналата година. Електрическите и кислородните системи бяха проверени наскоро", коментира директорът на болницата Богдан Ника.

Тя обаче не е имала необходимото разрешение за пожарна безопасност.

В съседна Гърция ситуацията с фалшивите сертификати става все по-сложна. Прокуратурата работи по сигнали и започва разследване на медици, фармацевти и заподозрени посредници за снабдяване с фалшиви документи и от България. Журналистически разследвания показват колко лесно се фалшифицират тестове.

Фармацевти съобщават, че им предлагат 1000 евро за издаване на положителен тест за Ковид-19, което дава възможност за свободно движение за шест месеца. А разследване на телевизия "Алфа" показа, че срещу 500 евро се продават фалшиви сертификати за ваксинация.

В агитацията срещу фалшивите сертификати се включи и църквата. Игумен на манастир поиска помощ срещу монаси, които призовават хората да не се ваксинират.

"Това е фанатизъм, напълно противен на християнството", подчерта игуменът.

На този фон Германия съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус - 50 196. Пандемията се връща - обобщиха федералните власти в Берлин, а регионалните обявиха, че от понеделник се забранява на неваксинираните да посещават заведения на закрито, спортни зали и фризьорски салони.

В Австрия не се приеха ограничения за неимунизираните. Нова вълна на пандемията има и във Франция, където броят на заразените нараства от средата на октомври. Там от средата на декември хората над 65-годишна възраст ще трябва да получат бустерна доза, за да остане валиден техният така наречен ваксинационен паспорт.

Италия планира да предложи от декември бустерна доза на хората от 40 до 60 години. В Израел пък започва ваксинацията с Pfizer за деца между 5 и 11 години.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК