"Тъп убиец": Ковид-19 превръща хора с нормално кръвно налягане в хипертоници

Високото кръвно налягане постепенно води до дисфункция на ендотела, обясни д-р Заурбек Шугушев

11.11.2021 | 08:50 Редактор: Здравко Черкезов

Една от възможните прояви на пост-Ковид синдрома е значителна промяна в показателите на кръвното налягане, казва кардиологът д-р Заурбек Шугушев. Коронавирусната инфекция може да превърне човек с нормално кръвно налягане в хипертоник.

Причината за подобно нарушение, обясни той, е ефектът на коронавируса върху нервната система.

"Когато това се случи, по-специално възниква дисрегулация, неправилно регулиране на кръвното налягане. Хората с високо кръвно налягане се изписват от болницата след преболедуване и имат хипотония, ниско кръвно налягане. Или обратното: преди да заболеят, хората са имали ниско кръвно налягане, но след излекуването им то става еконтролируемо високо", сподели наблюдението си лекарят.

"Кръвното налягане се нарича "тъп убиец", тоест човек с нормално кръвно налягане влиза в категорията на злонамерените хипертоници", каза Шугушев.

Високото кръвно налягане постепенно води до дисфункция на ендотела – тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. След като сте претърпели коронавирусна инфекция, този процес може да се ускори многократно, предупреди той.

"Преди това отнемаше години, но в случай на пост-Ковид синдром може да отнеме седмици. Много често става дума за по-тежка хипертония, което е опасно и животозастрашаващо състояние заради увеличения риск от инфаркт и инсулт", добави лекарят, цитиран от БГНЕС.

Ваксинацията ще помогне за предпазването на организма от тези рискове, преболедуването ще е по-леко и ще бъдат избегнати сериозни последици, припомня лекарят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК