Как да се справим с косопада като пост-Ковид симптом?

Експертите препоръчват да се ползват био продукти и да се храним здравословно

08.11.2021 | 19:48 Редактор: Теодора Патронова

След прекаран Ковид-19 много хора се оплакват и от пост синдроми. Косопад и състаряване на кожата са сред най-честите оплаквания. Как да възстановим организма си след коронавирус? 

Човек на ден губи между 80 и 100 косъма, а през пролетта и есента е нормално да пада повече коса. Десислава е козметик и е преболедува коронавирус, а след няколко месеца забелязва, че косата ѝ пада повече от обичайното.

"Имах косопад, но не мога да бъда 100% сигурна дали е било вследствие на Ковид-19, но предполагам, че да, поради факта, че много голям процент от преболедувалите клиенти се оплакват от подобна симптоматика", коментира Десислава. 

Все повече жени се оплакват от косопад вследствие на преболедуване на Ковид-19. При мъжете също се наблюдава подобна реакция, но по-рядко може да се забележи веднага. Косопадът може да се наблюдава след 3,4 месеца.

"При някой е алопеция на кръгчета, на петна, при други е както по принцип си пада, но много по-голямо количество. При всеки е различно. Има мъже, които получават дори псориазис около челото, около ушите, на врата", каза Лучия.  

Експертите препоръчват при такива случаи да се ползват био продукти и да се храним здравословно. Вече има и иновативни техники против косопад. 

"При косопад най-често използваме точно този инвазивен метод кръвната плазма. Никой няма алергия към собствената си кръв,това е много безопасно. Има много добри стимулиращи за колагена и за еластина в самата кожа показатели", разказа специалистът по медицинска физика Виктория Стефан.

А основен проблем за всички независимо дали са преболедували или не остава т.нар "маскнето"- появата на акне след продължителното носене на маски. То може да се превърне в траен проблем.

Десислава заяви, че става запушване на порите в областта,в която се слага маската.

"По-добра хигиена на кожата, повече миене и максимално въпреки условията, ако може кожата да диша", посъветва тя.

Най-важното е да се обърнем към специалист навреме при появата на тревожен сигнал, за да бъде процесът обратим.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Съвет
преди 2 години
Повечето прекарали инфекцията, включително и аз, имат такъв симптом, установих, че феритинът често е под нормата, но за това има цяр. Личните лекари могат да препоръчат таблетарен продукт, както се случи и при мен. Ефектът е отличен и бърз в съчетание с правилно хранене. Сигнализирай за неуместен коментар