Тези храни увреждат косата ви и причиняват косопад

Захарта предизвиква възпаления в тъканите

29.09.2021 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова
Тези храни увреждат косата ви и причиняват косопад

Начинът на хранене и външната среда влияят изключително много на косата. За да бъде косата здрава и жизнена, тя се нуждае преди всичко от разнообразни хранителни вещества. Те трябва да идват от храната, която консумирате. 

Едни от най-полезните храни за косата са авокадото, киселото мляко, яйцата, бразилските орехи, бобовите растения, плодовете, листните зеленчуци, защото са богати на протеини, мастни киселини, минерали и изобилие от витамини. Те подхранват косата отвътре и се грижат за здравия ѝ вид и лъскавина на косъма.

Има обаче и храни, които са изключително вредни за косата.

Глутен

Глутенът е противоречива тема с множество гледни точки. Мнозина му приписват редица вредни влияния върху организма. Други отричат вредното му въздействие върху всички, а само върху конкретна група хора, страдащи от непоносимост или алергия към глутен. Съществува връзка между косопада и цьолиакията – заболяването, свързано със силна непоносимост към глутен. То е автоимунно по рода си. Алопецията или оплешивяване също е автоимунно заболяване. За съжаление, шансовете човек с едно автоимунно заболяване да отключи и друго, съществуват. С този вероятен риск verywellhealth.com обяснява връзката между косопада и цьолиакията. 

Захар

Захарта предизвиква възпаления в тъканите. Тъй като тя повишава нивата на кръвната захар и инсулина, това може да предизвика инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност се характеризира с хронично високи нива на инсулин в кръвта, който е фактор за поява на сериозен косопад. Ограничаването на приема на добавени захари може да повлияе положително върху косата и да подобри растежа ѝ. 

Алкохол

Алкохолът вреди не само на черния дроб, но и на косата, според healthline.com. Консумацията на големи количества алкохол се свързва с увреждане на косъма, косопад, влошаване на структурата на косъма. Тези вредни влияния се дължат на това, че алкохолът намалява абсорбацията на мед и цинк – съществени минерали за състоянието на косата. 

Риба, съдържаща живак

Мазните едри риби често имат по-високо съдържание на живак. Въпреки че са чудесен източник на ценни омега-3 мастни киселини, съществени за здравето на организма и косата, мазните риби могат да причиняват и косопад, благодарение на високата концентрация на живак в месото си. Сред рибите с установено най-високо наличие на живак са сьомга, скумрия, риба меч, риба тон, според Medical News Today.

Този елемент е токсичен за косата и за организма. Може да предизвика сериозни здравословни проблеми, като косопад, увреждане на нервната система, парализа, проблеми с движението на крайниците, проблеми с паметта и концентрацията, информира az-jenata.bg.

Храни, богати на нишесте

Нишестето може да е лош избор за косата ви. То е вид въглехидрат, който действа като захар в организма. Нишестето може да причини възпаления в тъканите и да засегне косата, причинявайки косопад. Въпреки че нишестето е сложен въглехидрат, то често е рафинирано, което прави консумацията му потенциално рискова за отключване на инсулинова резистентност. При такива случаи косата може да започне да страда наред с организма.

Храни, съдържащи трансмазнини

Хидрогенираните мазнини и трансмазнините са едни от най-вредните. Те са многократно преработени. Съдържат растителни масла с водород, като това им помага да останат годни за консумация много дълго, според клиника Майо. Промените, които настъпват при обработката на мазнините по този начин се свързва с редица потенциално опасни здравословни проблеми, включително оплешивяване при жени и мъже. 

Соя

Соята може да повлияе хормоналния баланс, особено при заболявания на щитовидната жлеза. От тях страдат повече жени, косата на които в много случаи бива засегната. Консумацията на соя и соеви продукти допълнително може да утежни състоянието на косата и да предизвика сериозен косопад.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК