Как кератинът поддържа здравето на ноктите, косата и кожата

В животинското царство той се намира в копита, вълна и пера

28.09.2021 | 15:15 Редактор: Юлия Христова
Как кератинът поддържа здравето на ноктите, косата и кожата

Какво представлява кератинът?

Кератинът е вид протеин, който се намира в епителните клетки на повърхността на кожата. Различните видове кератин са отговорни за растежа и структурата на ноктите, косата и кожата. Кератинът образува нишки, които осигуряват опора и служат като защитна бариера.

Здравето на ноктите, косата и кожата зависи от количеството кератин, присъстващо в тялото във всеки един момент. В животинското царство кератинът се намира в копита, вълна и пера и може да се извлича и използва за добавки, лечения и други продукти, за да помогне за здравето на косата, кожата и ноктите.

Какви видове кератин съществуват?

Съществуват 54 типа кератин, генетично кодирани от човешкия геном и произведени от тялото. От 54-те типа, половината от тях се намират в космените фоликули по тялото.

Тип I

Кератините от тип I са категоризирани като по-малки, по-кисели и са разделени на две групи, които функционират заедно за постигане на здравето на епителните клетки.

Тип II

Кератините от тип II са по-големи от техните аналози от тип I и имат неутрално рН, което може да помогне за балансиране на сдвояванията на двата типа, когато се синтезират протеини и регулират клетъчната активност.

Алфа-кератини

Алфа-кератините са форма на кератин, която се открива в хората и вълната на други бозайници. Структурата на алфа-кератина е влакнеста и спираловидна и двата типа I и II кератини могат да попаднат в категорията алфа.

Бета-кератини

Бета-кератините са категоризирани като полипептидни вериги и се срещат само при птици и влечуги, въпреки че тези видове също могат да притежават и алфа-кератини. Както алфа, така и бета кератините помагат на тези животни да поддържат състава на ноктите, люспите, клюна, кожата и перата.

Цялата статия четете в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК