Кафето е полезно за косата. Защо?

Неслучайно кофеинът е активна съставка в някои шампоани и продукти против косопад

17.08.2021 | 10:02 Редактор: Искра Ангелова
Кафето е полезно за косата. Защо?

Кафето е една от най-любимите и често консумирани напитки от милиони хора по цял свят. Неговите ободряващи свойства са незаменими. Кофеинът стимулира нервната система и повишава енергията в тялото, помагайки ни да се събудим не само рано сутрин, но и следобед, когато умората си каже думата.

Кафето има невероятни положителни свойства, които го правят полезно за детоксикацията на черния дроб, за подобряването на сърдечносъдовата функция, на функцията на мозъка, като дори може да намали риска от инсулт, според института Джонс-Хопкинс. 

Кафето има и още една невероятна полза, заради която любителите му могат да се радват.

Кафето е изключително полезно и за косата. 

Според healthline.com, консумацията на кафе оказва благотворно влияние върху косата. То може и да се втрива в скалпа под формата на ексфолиант или маска, като това подсилва растежа на косата и има положителен ефект при косопад, според изследване, публикувано в International Journal of Dermatology.

Неслучайно кофеинът е активна съставка в някои шампоани и продукти против косопад. 

Масажирането на скалпа с утайка от кафе стимулира фоликулите на космите. Редовните процедури и маски с кафе подобряват кръвообращението и стимулират правилното подхранване на косъма. Достигането на достатъчно кръв, хранителни вещества и кислород до корена на косъма стимулира растежа и подобрява текстурата на косата, информира az-jenata.bg.

Кафето може да се използва и като средство за изплакване на косата. Необходимо ви е сварено кафе, с което да изплакнете косата след измиване. Антиоксидантите и флавоноидите в кафето действат проясняващо на косата. Те имат свойството да ревитализират косъма, да възвръщат жизнеността и блясъка му. 

Изплакването на косата с кафе може да помогне и за оформянето и стилизирането на къдриците при дами с чуплива или къдрава коса. 

Изплакването с кафе може да стимулира естествения блясък на косата, както и да подсили блясъка при боядисани коси.

Кафето може да направи и белите коси малко по-малко видими без да ги оцвети напълно, разбира се.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК