България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Лекари са антиваксъри, мерките не са достатъчни, много българи вярват на врачки и баячки

Коментар на анестезиолога д-р Иван Колчаков и математика Лъчезар Томов

10.11.2021 | 08:58 Редактор: Жаклина Иванова

Смъртните случаи от Ковид-19 у нас продължават да растат, въпреки въведените мерки и изискването за "зелени сертификати".   

"Нямаме свободни места в реанимация, затова е въведена система всеки час да даваме информация на Центъра по Спешна медицинска помощ в София, за да може всяко свободно легло да бъде заето от чакащите. Преди 10 дни имахме 50 легла за Ковид-19 и 12 реанимационни, а сега - 180 Ковид легла и 12 реанимационни", алармира анестезиологът д-р Иван Колчаков в студиото на "България сутрин".

"Смъртността следва с една или две седмици всички ситуации, които виждаме с новите случаи. Следващата седмица очаквам да няма нов рекорд. Този вирус е много заразен и мерките не са достатъчни", заяви математикът д-р Лъчезар Томов.

Според него ясно се вижда, че разликата между смъртността и заразяването идва от нивата на ваксинацията.

"Около 50% могат да се реинфектират след една година. Ниското ни ниво на ваксинация води до една доста дълга вълна през цялата зима. За нас е полезно да знаем колко са се ваксинирали", изтъкна Томов пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Колчаков, голяма част от българите имат средновековно мислене по отношение на медицината и науката.

"Вярват на врачки, баячки. Днешните врачки и баячки са в интернет. За голямо съжаление те са и в средите, в които е недопустимо - в нашите среди. Има лекари, които са антиваксъри. Това са хора, които са некомпетентни или имат престъпно поведение заради комерсиални интереси", настоя анестезиологът.

Специалистът коментира и "зелените сертификати" за антитела.

"Тези сертификати ще важат само за България. Фактът, че цивилизованият свят няма да ги признае, е показателен. При имунния отговор има две важни части. Едната е изработените антитела, които са войничетата, които директно неутрализират вируса. Но по-важен е клетъчният имунитет, който при много вирусни заболявания е за цял живот. Това са едни компетентни клетки, които съхраняват паметта  много продължително", обясни анестезиологът.

Д-р Колчаков смята, че е страничен въпрос колко антитела имаме, и че когато има такава пандемия - всички ще минат през нея.

"Ще бъдем ваксинирани по два начина - или чрез имунизация, или чрез преболедуване, заразяване. Чрез заразяване има висок процент смъртност, който виждаме ежедневно. Има 5 млрд. души по света, които са имунизирани, пряко от ваксината няма смъртен случай", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
4 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 7 месеца
Никой на никого не вярва вече Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
ДГД
преди 7 месеца
На теб ли да вярват бе,некадърник?Кой си ти,бай ***?Аре у лево. Сигнализирай за неуместен коментар