България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директор на българското училище: Във Франция не тестват учениците за Ковид-19

Доц. Елена Сачкова обясни, че е задължителен "зеленият сертификат" за деца над 12 години

09.11.2021 | 08:30 Редактор: Теодора Патронова

Докато у нас продължава да тече дебатът за или против тестването на деца и завръщането им в клас, учениците във Франция продължават учебния процес в присъствена форма.

"В детската градина няма никакви мерки, само учителките са с маски. В началното училище в области децата носят маски, в други не. Зависи от санитарната ситуация в района. Всички ученици от прогимназията и гимназията задължително носят маски. В момента няма тестване на ученици", обясни директорът на българското училище "Иван Вазов" в Париж доц. Елена Сачкова в "България сутрин". 

Тя добави, че ако има болно дете в един клас от детската градина или началното училище, моментално се затваря класът за една седмица.

"В прогимназията и гимназията обаче няма автоматично затваряне на класове. Децата, които са ваксинирани, продължават да учат, а тези, които не са - си остават вкъщи", каза директорът на българското училище в Париж пред Bulgaria ON AIR

Сачкова поясни, че когато е затворен един клас, тези ученици, които остават вкъщи, имат дистанционно обучение.

"Голямата разлика спрямо България е в това, че от 30 септември във Франция стана задължителен така нареченият "зелен сертификат", който възрастните го имат още от юни месец, а от края на септември стана задължителен за всички деца от 12 години нагоре. Това много стимулира ваксинирането на децата", изтъкна още тя. 

Директорът подчерта, че във Франция все повече и повече намалява броят на заболели деца. Сачкова каза още, че 68% са гражданите с две ваксини, а с една ваксина са 76%, но няма отделни данни за ваксинацията при децата. 

"За учителите не е задължително в момента ваксинирането, но тъй като министърът отдавна е казал, че е желателно, огромна част от учителите на практика са ваксинирани", поясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Винаги при нас се получава закъснение в действията и също така като следствие прибързани и неадекватни действия! Сигнализирай за неуместен коментар