До 10 г. затвор за използващите коктейли "Молотов" в Гърция

Това предвижда нова поправка в Наказателния кодекс 

11.11.2021 | 11:19 Редактор: Тодор Петров
До 10 г. затвор за използващите коктейли

В Гърция налагат по-строги присъди срещу арестуваните за употреба на коктейли "Молотов" по време на митинги. Това ще става според поправка, внесена в сряда в парламента в контекста на новия Наказателен кодекс на Министерството на правосъдието, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Коктейлите "Молотов" се използват често, обикновено от анархисти, срещу подразделения на полицията по време на сблъсъци.

Въвеждането на по-строги мерки срещу употребата им се разглежда като част от усилията на правителството да възстанови закона и реда и да овладее размириците – най-вече в столицата Атина.

Съответната поправка гласи, че "всеки, който произвежда, доставя или притежава експлозиви или запалителни материали, бомби или устройства, които биха могли да застрашат човек, се наказва с лишаване от свобода най-малко три години".

Такива присъди обаче могат да достигнат до 10 години, ако коктейлите "Молотов" се използват на обществени събирания или в случай на притежание на голямо количество от горепосочените материали или предмети, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК