Беларус и Русия скочиха на Запада: Води се безмозъчна политика

Причината е мигрантската криза по границата с Полша

10.11.2021 | 18:08 Редактор: Тодор Петров
Беларус и Русия скочиха на Запада: Води се безмозъчна политика

Беларус обвини Запада, че дирижира миграционната криза по границата ѝ с Полша, където са блокирани хиляди мигранти. Те са решени да отидат в ЕС и това поражда напрежение в района.

Обвиненията бяха отправени от беларуския министър на външните работи Владимир Макей на среща в Москва с руския му колега Сергей Лавров.

"С оглед на приемането на пета серия санкции срещу Беларус, за които вече се говори на Запад, този път използваният претекст е миграционната криза, предизвикана от ЕС и неговите страни членки, граничещи с Беларус", каза Макей. 

Той изрази надежда, че Беларус и Русия ще реагират заедно на тези "неприятелски действия". Двамата външни министри изразиха безпокойството на Беларус и Русия от увеличаването на военната мощ на НАТО край техните граници.

"Минск и Москва засилиха ефективното си сътрудничество, за да противодействат на една кампания, подета от Вашингтон срещу Беларус и нейните европейски съюзници в международните организации", заяви Лавров.

Беларуският топ дипломат нарече "безмозъчна" политиката на редица европейски ръководители към страната му, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Безотговорната, безмозъчна политика на ръководители на западни държави сега е станала норма", каза Макей. 

По думите му с изкарването на 15 000 военни против плачещи жени и деца на границата на Полша с Беларус, Западът е нарушил всички стандарти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК