Брюксел: Лукашенко се държи като гангстер, хиляди мигранти спят навън

Доброволци осигуряват одеяла и дрехи

10.11.2021 | 13:51 Редактор: Жаклина Иванова

Напрежението по границата между Полша и Беларус се увеличава. Появиха се записи на беларуски войници, които стрелят във въздуха зад гърба на мигрантите. Полша обвинява Минск и Москва за проблема. А Литва обяви извънредно положение по границата с Беларус заради изострянето на ситуацията с нелегалната миграция.

Хиляди мигранти спят на палатки под открито небе и палят огън, за да се стоплят. Според полските служби мигрантите, които къмпингуват в околностите на Кузница, са получили храна от беларуска страна във вторник. Охраняват се от полиция и гранични служители.

Министерството на националната отбрана показа записи с насилие, извършени от беларуски служители срещу мигрантите. На един от тях се вижда униформено лице, което стреля във въздуха зад група мигранти. А в друго  - как офицер рита няколко души.

Студеното време представлява заплаха за мигрантите на полско-беларуската граница. Семейства с деца, сгушени в палатки, прекарват мразовитите нощи. Няколко души са били с хипотермия. Доброволци осигуряват одеяла и дрехи.

Полша отправи обвинения и срещу руския президент Владимир Путин за ескалацията на мигрантската криза. Брюксел обвини Лукашенко, че се държи като гангстер и принуждава хиляди да мръзнат на границата.

Реакция имаше и от Литва, която обяви извънредно положение по границата си с Беларус. Мярката действа от полунощ, след като беше приета от парламента на страната.

За всички, които не са местни жители, се позволява влизане в района само със специални пропуски. Масовото събиране е забранено.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК