Путин стои зад ескалацията на напрежението по границата между Полша и Беларус?

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде на визита във Варшава, за да обсъди бежанската криза

10.11.2021 | 08:02 Редактор: Жаклина Иванова
Путин стои зад ескалацията на напрежението по границата между Полша и Беларус?

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде на визита във Варшава, където ще разговаря с полския премиер Матеуш Моравиецки за бежанската криза на границата с Беларус.

Пред комисията но граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент генералният директор на дирекция "Миграция и вътрешни работи" на Европейската комисия Моник Париа заяви, че ситуацията се влошава с всеки изминал ден.

"В неделя Европол алармира Фронтекс и страните членки, че група между 200 и 300 души се е струпала на границата между Беларус и Полша с намерението да я прекоси", каза Париа.

Тя допълни, че те са били съпровождани от представители на беларуските власти, които са били оборудвани така, че да не допуснат връщането им обратно. Около 8 000 мигранти са влезли в ЕС през тази година през Латвия, Литва и Полша.

Литовският депутат от Европейската народна партия Раса Юкневичиене определи кризата като "криза с контрабанда на мигранти, оркестрирана на държавно ниво".

"Това е престъпление и ние трябва да го разглеждаме точно като такова", подчерта тя.

"Разбира се, че Кремъл стои зад всичко това. Разбира се, че оттам следят ситуацията. Днес Лавров предложи ЕС да даде пари на Лукашенко, за да задържа мигрантите. Но ситуацията не е същата като в Турция, защото мигрантите там бягат от война. А тук пътят им не е естествен - той е изкуствено оркестриран от Ирак и от други страни", добави Раса Юкневичиене, цитирана от БНР.

"Руският президент Владимир Путин стои зад ескалацията на напрежението по границата между Полша и Беларус", посочи от своя страна полският премиер Матеуш Моравиецки по време на извънредно заседание на Сейма във връзка със ситуацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК