Мигрантите на границата с Полша са пионки в политическа игра между Беларус и нейните съседи?

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова за допълнителни санкции

09.11.2021 | 14:07 Редактор: Теодора Патронова

Полша спря стотици мигранти на границата с Беларус и затвори граничните пунктове. Причината за това станаха хилядите мигранти, които се трупат на беларуска територия, за да влязат в Европейския съюз. Стигна се до напрежение. Повечето от тях с деца, които спят в палатки под открито небе въпреки ниските температури.

Властите мобилизираха 12 хиляди военни. Част от мигрантите опитаха насила да преминат границата като срязаха съоръжението с ножици.

Повечето от тях са от Близкия изток и Азия. Мотивът им е да потърсят по-добро бъдеще за семействата си.

В продължение на месеци Полша, Литва и Латвия твърдят, че се наблюдава рязко увеличение на броя на хората, които се опитват да влязат незаконно в страните им от Беларус. Те обвиняват Минск, че целенасочено изтласква нелегалните мигранти към границите им заради санкциите наложени от Европейския съюз.

Според експерти много от мигрантите - млади мъже, жени и деца, се използват като пионки в политическа игра между Беларус и нейните съседи. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова лидерите на страните членки да наложат допълнителни санкции срещу властите в Беларус, които според нея са отговорни за наплива от мигранти.

САЩ също излязоха с коментар - остро осъждат политиката на режима на Лукашенко да експлоатира уязвими хора, който създава изкуствено мигрантски потоци. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Гроби Таласъмо
преди 2 години
Урсулката стана за смях на Света като използва правителствен самолет за 47км. само....Това е рекорд на нахалство и безочие Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 2 години
Канцлерката баба Яга покани цяла Африка и Азия да се влекат към разбита Германия и сега виновен и е Лукашенко....И пак дъртата *** и фъфли: Ние ще успееме.....да бе да на гърба на разбита Германия Сигнализирай за неуместен коментар