Мигранти разпродават покъщнина, за да се доберат до Европа, с камиони прекосяват България

Полицаи помагат на бежанците да се движат незабелязано

10.11.2021 | 16:55 Редактор: Елеонора Танева

Бежанската вълна към Европа се засилва все повече, от нея печелят най-много трафикантите. Три-четири хиляди евро - толкова струва достигането на европейския бряг от Ирак. Бежанците знаят откъде да минат - през Турция и Беларус. Но и маршрутът през България става все по-актуален.

Иракчанинът Сабах Абдулгафар е стигнал е до Германия с цялото си семейство по маршрута през Беларус. В момента всички са настанени във временния лагер за бежанци в град Айзенхютенщат на границата с Полша. Те са продали всичко, което имат, за да реализират мечтата си за бягство. 

"Първо летяхме за Турция. В Истанбул останахме три дни, след които ни се обади човек от една туристическа агенция, който ни закара до летището и ни качи на самолет за Беларус", разказва 49-годишният иракчанин, цитиран от DW.

Той е сбъднал мечтата си и с помощта на беларуската полиция.

"Един полицай дори взе на ръце малкия ми син и ни показа пътя към полската граница. Посъветваха ни да вървим бавно и да не си светим с джобни фенерчета, за да не ни хванат полските граничари", разказва мъжът.

Журналисти от ARD са посетили Северен Ирак, откъдето тръгват повечето мигранти, стигащи до ЕС през Беларус. В град Ербил се намира туристическата Top Travel, която за много иракчани е началната точка по пътя им към Европа. 

Като се има предвид, че почти всички желаещи тръгват със семействата си, седмично от агенцията организират между 500 и 700 пътувания. Директни полети до Беларус обаче вече няма, след като иракските власти ги спряха под натиска на ЕС. И сега пътят преминава  през Турция, казва Йозет.

"Тагесшау" от своя страна пише, че все повече мигранти минават по пътя си към Централна Европа през България. 

Те се крият в камиони, за да пресекат границата. През първите девет месеца на годината властите в България са регистрирали към 6500 бежанци - почти три пъти повече, отколкото за същия период на предишната година. А почти 17 000 души са били върнати от началото на годината в страните, от които са дошли в България - предимно Гърция и Турция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК