Twitter война между Мъск и ООН, тежки обвинения заради световния глад

Дейвид Бийзли помоли собственика на Tesla за 1/6 от прихода му

02.11.2021 | 14:09 Редактор: Теодора Патронова

Илън Мъск обяви, че е готов да дари 6 млрд. долара за справяне със световния глад. Той обаче се усъмни, че парите ще стигнат наистина до нуждаещите се и че процедурите по харчене ще са прозрачни. Призивът за филантропство дойде след като Tesla направи печалба от 36 млрд. долара само за ден. 

Директорът на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли отправи призив към Мъск да дари 1/6 от прихода за справяне със световния глад. След призива се разрази Twitter война по темата за какво се харчат парите и има ли смисъл от такова дарение.

В отговор на призива на Бийзли, Мъск написа: Ако Световната програма за храни опише как точно 6 милиарда долара ще решат проблема с глада, ще продам акциите на Tesla веднага.

Последва отговор от шефа на Cвeтoвнaтa хранителна програма нa OOH Дейвид Бийзли: 6 млрд. долара няма да решат световния глад, но ще предотврaтят геополитическата нестабилност, масовата миграция и ще спаси 42 милиона души на ръба на гладната смърт.

Съмнение, че парите ще помогнат за преодоляване на световния глад дойде и от експерта по изкуствен интелект и еволюционни изчисления доктор Ели Дейвид.

"Проверка на фактите: 2% от богатството на Илън Мъск е 6 млрд. долара. През 2020 г. Световната програма за храни на ООН (WFP) събра 8,4 млрд. долара. Как така не "реши световния глад"?", попита д-р Ели Дейвид.

В отговор космическият милиардер поиска прозрачност от Световната програма за храни.

"Моля, публикувайте подробно текущите и предложените си разходи, за да могат хората да видят къде точно отиват парите. Слънчевата светлина е нещо прекрасно", заяви Мъск.

Доктор Дейвид допълни съмненията.

"Не, Илън Мъск, ООН и Световната програма за храни никога няма да отворят счетоводството си, защото тогава ще разберете, че приблизително 80% от бюджета се прахосва за бюрокрация и некомпетентност", заяви тя.

Вратата по темата затвори шефът на Cвeтoвнaтa хранителна програма нa OOH, който обеща разчет, как ще бъдат ползвани парите.

"Илън Мъск, вместо туитове, позволете ми да ви покажа. Можем да се срещнем навсякъде - Земята или Космоса - но аз предлагам на полето, където можете да видите как Световната програма за храни работи. Ще донеса и плана", коментира Бийзли.

Според доклад на ООН от 2017 г. около 20 милиона души в Африка са застрашени от смърт заради глад

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
IM-A-мен_DrtУАЙТBoY!
преди 2 години
А и си мисля и смятам, че всички супер-богаташи и мулти-милиардери са ДЛЪЖНИ да помислят как реално и истински да помогнат и да подпомогнат изхранването на бедните хора и недохранени деца на Планетата ни, щото само единици не ще могат да се справят с недоимъка и недостига на храна за тях..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
IM-A-мен_DrtУАЙТBoY!
преди 2 години
За съжаление, ИТС-ъ-МЪСТ е дълбоко прав в съмненията си за ефикасността и целенасочеността на даренията, които получават тези организации, щото на хартия и като лозунг намеренията им са много добри и подпомагащи, но като РЕАЛност са твърде далече от РЕАЛизацията си на настояща хуманност... тъй като добре знаем каква бюрокрация, корупция и крадене и препродаване се шири в тия среди на уж помагащи, но всъщност пълнещи джоба си юнаци пръскащи хубави клишета за помощ из ефира и мас-медиите Сигнализирай за неуместен коментар