ООН бие тревога: Светът трябва да се събуди, на ръба на пропастта сме!

Изправени сме пред най-голямата каскада от кризи, предупреди Антониу Гутериш

22.09.2021 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

В Ню Йорк започна 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Изменението на климата, коронавирусът и сигурността са в дневния ред на годишното събрание.

Това са и темите, които държавният глава Румен Радев очерта в онлайн обръщение пред ООН. 

"Повече от всякога ние споделяме обща съдба. Ние можем да я направляваме само ако сме заедно. И затова, приятели, е създадена Организацията на обединените нации. Пандемията от Ковид-19 показа нуждите на страните да си сътрудничат", заяви президентът.

Пред ООН Радев изрази загриженост и за влошаващата се обстановка в Афганистан. Във видеообръщението си президентът допълни, че България е положила всички усилия за наличието на достатъчно ваксини. 

"Най-важните задачи пред нас са: Да предотвратим разпространението на коронавируса; да се фокусираме върху глобалното икономическо възстановяване и да намалим растящите икономически неравенства; да ускорим напредъка в борбата с климатичните промени и устойчивото развитие; да се борим с тероризма и трансграничната престъпност, както и да засилим киберсигурността", подчерта той.

Пред нациите генералният секретар на ООН отправи важно предупреждение. 

"Тук съм, за да отправя предупреждение. Светът трябва да се събуди. Ние сме на ръба на пропастта. Изправени сме пред най-голямата каскада от кризи в живота си. Правата на човека се нарушават. Науката е атакувана. Икономическите спасителни линии за най-уязвимите са твърде малко и идват твърде късно - ако изобщо дойдат", алармира Антониу Гутериш. 

А времето, което страните имат да спазят обещанията от Парижкото споразумение за климата, намалява. Гутериш настоява светът да се ангажира с намаляване на емисиите с 45% до 2030 г. 

На този фон Китай спира да финансира нови енергийни проекти с въглища. 

"Китай ще засили подкрепата за други развиващи се страни при разработването на зелена и нисковъглеродна енергия, и няма да изгражда нови енергийни проекти с въглища в чужбина", каза Си Динзпин.

Обещанието беше направено часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви план за удвояване на финансовата помощ за по-бедните държави до 11,4 млрд. долара до 2024 г. Целта е да се помогне на тези страни да преминат към по-чиста енергия и да се справят с влошаващите се последици от глобалното затопляне. 

"През април обявих, че САЩ ще удвоят публичното международно финансиране, за да помогнат на развиващите се страни да се справят с климатичната криза. Днес с гордост съобщавам, че ще работим с Конгреса, за да удвоим този брой отново. Това ще направи Щатите лидер в публичното финансиране на борбата с измененията в климата. Ще можем да постигнем глобалната цел за мобилизиране на 100 милиарда щатски долара за подкрепа на климатичните действия в развиващите се страни", изтъкна Байдън.

Според анализатори той ще се опита да постави акцент на изменението на климата, на фона на критиките за изтеглянето на Щатите от Афганистан. А талибаните също искат да участват чрез свой представител на форума.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК