Румен Радев със силни думи пред Общото събрание на ООН

Президентът: Многостранната дипломация е ключ към общото ни бъдеще

22.09.2021 | 09:31 Редактор: Тодор Петров
Румен Радев със силни думи пред Общото събрание на ООН

Президентът Румен Радев направи обръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание на ООН, която се провежда в Ню Йорк.

"Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват всички държави да подкрепят по-ефективни и съгласувани действия от страна на международната общност. Многостранната дипломация е ключ към общото ни бъдеще и няма алтернатива", заяви той.

Държавният глава открои като неотложни задачи пред ООН предотвратяването на разпространението на коронавируса и възстановяването на световната икономика, борбата с климатичните промени, противодействието срещу тероризма и трансграничната престъпност и повишаването на киберсигурността.

Румен Радев призова за оказване на подкрепа за най-уязвимите от кризите страни и хора по света и припомни, че България  е част от усилията за предоставяне на ваксини на нуждаещите се. 

"За да увеличим максимално нашия колективен отговор, трябва да изградим устойчивост", подчерта държавният глава и посочи необходимостта от повишаване на сигурността на веригите за доставки, критичната инфраструктура, енергийните мрежи, както и готовността за пандемии и природни бедствия.

"Като член на ЕС България подкрепя действията на международната общност за постигането на трайни решения за бежанците от Афганистан и оказване на подкрепа за страните, които приютяват голям брой от тях", посочи Румен Радев, цитиран от пресслужбата на президентството.

Той е на мнение, че светът се нуждае от реформирана ООН, за да се справи ефективно с многобройните предизвикателства, пред които е изправен и страната ни ще продължи да работи за ефективна Организация на обединените нации, адекватно подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ООН-то
преди 2 години
ООН е една нефелна организация. Цялата и исатория свидетелства за това - безгласна буква. Само си чешат езеците с високопарни приказки, но когато ножът опре до кокала, никой не се съобразява с това, което е говорено там. Сигнализирай за неуместен коментар