ЕС отложи търговските преговори със САЩ след скандала с подводниците

Урсула фон дер Лайен: Отношението към Франция е "неприемливо"

21.09.2021 | 12:57 Редактор: Георги Донков
ЕС отложи търговските преговори със САЩ след скандала с подводниците

Посланиците на Европейския съюз отложиха предварителните дискусии за новия търговски и технологичен съвет между ЕС и САЩ на 29 септември в знак на протест срещу споразумението на Вашингтон за ядрени подводници с Австралия за сметка на Франция, заявиха двама дипломати от ЕС. Отлагането е по настояване на Париж.

"Когато дадете думата си, тя има някаква стойност между съюзниците, между демокрациите, между партньорите. И в този случай тази дума не беше уважена. Трябва да сме твърди, не като французи, а като европейци", каза френският министър по европейските въпроси Клемент Бон пред репортери в Брюксел.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред CNN, че отношението към Франция е "неприемливо".

ЕС искаше да използва срещата в Питсбърг, за да изготви рамка за проследяване на потенциално враждебни чуждестранни инвестиции, да си сътрудничи при контрола на износа, да обсъжда изкуствения интелект и да отстрани критичните пропуски във веригата на доставки на стоки като полупроводници. Но по-важното е, че това би символизирало помирение след четири години трансатлантически търговски конфликт с бившия президент Доналд Тръмп.

Още по темета четете в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК