ООН: Гладна смърт заплашва деца и възрастни в Северна Корея

Близо две години страната е под пълна блокада заради пандемията от Ковид-19

13.10.2021 | 12:33 Редактор: Георги Донков
ООН: Гладна смърт заплашва деца и възрастни в Северна Корея

Най-уязвимите жители на Северна Корея са "застрашени от глад", тъй като икономиката се влошава заради самоналожената блокада, свързана с коронавируса, а санкциите на ООН, трябва да бъдат облекчени, заяви експерт на ООН по правата на човека.

От началото на миналата година обеднялата страна е под твърда блокада, за да се предпази от пандемията, като икономиката ѝ страда, а търговията с ключовия партньор Китай се свива драстично.

През юни държавната телевизия KCTV призна, че Северна Корея е изправена пред "продоволствена криза", алармирайки за това, че страната с отслабващ селскостопански сектор, отдавна не може да се справи с изхранването на населението. По същото време лидерът Ким Чен Ун заяви, че ситуацията с храните "става все по-напрегната", пише БГНЕС.

Обикновените севернокорейци "ежедневно се борят за достоен живот", а влошаващата се хуманитарна ситуация може да "прерасне в криза", заяви в последния си доклад Томас Кинтана, специален докладчик на ООН за правата на човека.

Пхенян е подложен на множество международни санкции заради ядрената си програма и програмата за балистични ракети, които отбелязаха бърз напредък при управлението на Ким.

Кинтана заяви, че тези ограничения трябва да бъдат облекчени, за да се защитят най-уязвимите хора в страната в условията на остър недостиг на храна.

"Най-уязвимите деца и възрастни хора са изложени на риск от гладна смърт. Санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, трябва да бъдат преразгледани и облекчени, когато е необходимо, за да се улесни както хуманитарната, така и животоспасяващата помощ", каза той

Докладът идва около три месеца след като Организацията по прехрана и земеделие към ООН заяви, че Северна Корея е изправена пред недостиг на около 860 000 тона храна през тази година и може да преживее "тежък период на недоимък".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК