Какво се случва в действителност в Северна Корея и какво цели Ким Чен Ун?

Севернокорейският лидер се опитва да вдъхне увереност на хората

04.10.2021 | 15:58 Редактор: Георги Донков
Какво се случва в действителност в Северна Корея и какво цели Ким Чен Ун?

В пандемията Северна Корея страда силно заради затворените граници. Реколтите тази година бяха оскъдни, а икономическите санкции нанасят тежки удари по икономиката. Ким Чен Ун се опитва да вдъхне на хората увереност.

Когато севернокорейският диктатор за няколко дни изчезне от полезрението на медиите, в чужбина неизменно започват спекулациите дали не е болен, или пък не е свален от някакъв преврат. След продължително отсъствие през лятото, Ким се появи отново в началото на септември на парада в Пхенян - отпочинал, със слънчев загар, усмихнат и значително по-слаб отпреди. Той поздравяваше от трибуната, заобиколен от пионерчета - сцената приличаше на картинка от учебник по комунизъм.

Подобни паради винаги дават повод за важни заключения относно състоянието на партията, армията и властта. Обичайните демонстрации на балистични ракети и танкове обаче този път липсваха. Целият парад беше доста по-различен - по-малък и не така милитаристичен. Показани бяха кучета-спасители, както и цял батальон от здравни работници в оранжеви защитни облекла, множество товарни камиони и пожарни автомобили, някои от тях дори бяха германско производство, пише DW .

С други думи Ким явно е искал този път да се покаже пред народа си по различен начин - като личност и като политик, а не толкова като военен лидер. Защото Северна Корея страда много силно от затворените граници поради самоизбраната изолация заради коронавируса. Реколтите тази година също бяха оскъдни, а действащите западни икономически санкции заради атомната програма на Пхенян нанасят допълнителни удари по икономиката, която е в развалини. С последния парад в Пхенян Ким очевидно се е опитал да вдъхне на хората увереност и да се демонстрира като млад, динамичен лидер, комуто нацията може да се довери.

На останалия свят обаче Ким показва другото си, войнствено лице: само преди няколко дни Пхенян изстреля нова балистична ракета - този път от подвижна железопътна установка, а стартът беше показван часове наред по държавната телевизия.

Американски снимки от разузнавателни сателити показват, че в атомния реактор в Йонбьон очевидно също се работи активно. От ООН твърдят, че Северна Корея навярно е възстановила производството на плутоний, който е необходим за строежа на атомни бомби.

Ракетният арсенал на Ким не е за подценяване, макар че все пак не става дума за някакви супер ракети. Повечето от техните части са доставени навярно от Русия и по всяка вероятност не са последна дума на техниката. Северна Корея е наясно, че с тези оръжия едва ли би могла да има успех в една евентуална война, но като пропагандно оръжие ракетите изпълняват своята цел. Те, заедно с атомната програма, са козът на Ким в покера със САЩ.

Особено Южна Корея има желание да преговаря за мир с Ким Чен Ун. И до днес двете страни се намират в състояние на война. Кървавите сражения между тях продължиха три години - между 1950-та и 1953-та. Близо три милиона души загинаха тогава - и до днес това си остава травма и за двете страни. Едва тези дни премиерът на Южна Корея Мун Дже-Ин призова корейският военен конфликт да бъде формално приключен.

При това Южна Корея играе същата игра като Пхенян. И премиерът Мун тъкмо разпореди да се тества балистична ракета, за да придаде тежест на исканията си. Тази тактика може да излезе успешна. Влиятелната сестра на Ким наскоро се появи и нарече идеята на Сеул "блестяща", но само ако Южна Корея и САЩ сложели край на враждебните си действия спрямо Севера. Дали пък надпреварата във въоръжаването няма все пак да доведе до мирен договор?

Ким е на власт от 10 години. Предполага се, че през декември Северна Корея ще отпразнува този юбилей тържествено. А след две години отново има исторически юбилей - 70-тата годишнина от примирието между Северна и Южна Корея.

Възможно ли е дотогава да се сключи и мирен договор между тях? Ако това стане, Ким ще си осигури място в учебниците по история. И то не само в севернокорейските.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК