Икономиката на КНДР отбеляза най-голям спад от смъртоносния глад през 90-те години

Брутният вътрешен продукт се е свил с 4,5% през 2020 г., което е най-резкият спад от 1997 г.

30.07.2021 | 17:44 Редактор: Юлия Христова
Икономиката на КНДР отбеляза най-голям спад от смъртоносния глад през 90-те години

През 2020 г. икономиката на Северна Корея отбеляза най-големия си спад от смъртоносния глад през 90-те години на миналия век. Сривът е в резултат на коронавируса, природните бедствия и международните санкции, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 4,5% през 2020 г., което е най-резкият спад от 1997 г., според оценките на централната банка на Южна Корея, която от години предоставя най-доброто налично отчитане на икономическата активност на изолираната държава.

Докладът показва, че за миналата година икономиката на Северна Корея се е свила до най-малкия си размер, откакто Ким Чен Ун пое властта през 2011 г. Брутният вътрешен продукт е спаднал до 31,4 трилиона севернокрейски вона (27,4 милиарда долара), в сравнение с 33,8 трилиона вона през първата година на управление на Ким, показват данните на централната банка на Южна Корея, публикувани в петък.

Решението на Ким да затвори границите преди повече от година поради пандемията доведе до спад на търговията, намалявайки потока на търговски сделки с основния им партньор Китай. Миналата година износът на Северна Корея е спаднал с 67,9% до едва 90 милиона долара, докато вносът е намалял със 73,9%, според доклада на Bank of Korea.

Ким, който се ангажира да подобри условията на живот в страната с едно от най-ниските нива на БВП на глава от населението, е съобщил на севернокорейците и на управляващата партия, че страната е в криза. Той предупреди на няколко пъти за икономическите проблеми и недостига на храна, но досега не е показал, че е готов да се върне към дискусиите за намаляване на ядрения си арсенал в замяна на икономически стимули от други страни, пише bloombergtv.bg.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК