Експеримент: Какво се случва, ако всички в един град се ваксинират?

Бразилия е сред най-тежко засегнатите от пандемията страни в света с над 600 000 жертви на заразата

31.10.2021 | 15:27 Редактор: Жаклина Иванова
Експеримент: Какво се случва, ако всички в един град се ваксинират?

Бразилия е сред най-тежко засегнатите от пандемията страни в света с над 600 000 жертви на заразата. Но какво би станало, ако всички без изключение са ваксинирани? Pfizer започва такъв експеримент в град Толедо.

Бразилия е може би най-силно поляризираната относно имунизациите срещу Ковид-19 страна в света. От една страна, имаме един държавен глава, който твърди, че ваксините можели да предизвикат СПИН, заради което Facebook и YouTube свалиха неговото видео от платформите си. От друга страна, 94% от бразилците държат непременно да се ваксинират, показва актуално проучване на социологическия институт Datafolha. И всичко това се случва на фона на високия брой жертви на пандемията в тази страна дотук – над 600 000 бразилци починаха от Ковид-19, пише DW.

Именно в държавата, чийто президент Жаир Болсонаро твърди, че вирусът не е нищо повече от "лек грип", започва уникален експеримент на Pfizer: всичките 143 000 жители на град Толедо в югозападната част на страната ще бъдат ваксинирани, след което в продължение на една година ще се наблюдава какво се случва, ако всички без изключение са ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer.

Междувременно 99% от жителите на града над 12 години са ваксинирани поне по веднъж, а 65 на сто са получили и втората доза. Поставят се и подсилващи, бустерни дози от ваксината. Според кмета на Толедо Бето Лунити, още от самото начало населението спазва стриктно изискванията за дистанция и носене на маски и като цяло се отнася много положително към проекта.

Кметът, който е прекарал Ковид-19, разпространил по време на заболяването си диагнозата онлайн - като предупреждение към своите съграждани.

"Ние в Толедо вярваме в науката, а аз като човек, който отговаря за почти 150 000 души, трябва да давам пример с поведението си", казва Лунити.

"В това отношение нашият президент не е добър пример", убеден е той.

Толедо покрива идеално изискванията за провеждането на въпросния експеримент: той е среден по големина град, в който има здравни служби, болница и университет, които могат да са от полза за изследването. А сред населението няма хора, които да са против ваксините. Толедо успя да се наложи като "столица" на проекта в конкуренция с много други градове - получи най-високата оценка от 100 точки.

Габриела Кушарски, която отговаря за здравеопазването в Толедо, има най-точен поглед върху нещата.

"Благодарение на напредъка при имунизациите през последните два месеца осезаемо спаднаха и заразите, и хоспитализациите, и смъртните случаи. В момента имаме само шестима пациенти, и два смъртни случая седмично", казва тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК