Има ли дълготрайни странични ефекти от ваксините?

Имунните реакции настъпват непосредствено след ваксинацията и могат да се задържат в продължение на няколко дни

30.10.2021 | 09:16 Редактор: Жаклина Иванова
Има ли дълготрайни странични ефекти от ваксините?

Много хора отказват да се имунизират срещу Ковид-19, тъй като се страхуват от възможни дълготрайни последствия от ваксините. Какви биха могли да бъдат те? Хора по цял свят си задават този въпрос, четейки например информации за ваксината срещу птичи грип, за която някои твърдят, че била предизвиквала такива странични ефекти. Но доколко оправдани са опасенията? Ето какво казват фактите.

Имунните реакции настъпват по правило непосредствено след ваксинацията и могат да се задържат в продължение на няколко дни. В случая с ваксините срещу Ковид-19 това могат да бъдат болки около мястото на убождането, главоболие или повишена температура. Тези реакции на тялото показват, че имунната система се противопоставя.

Страничните ефекти представляват един вид по-силни имунни реакции. Те са "нежелана реакция на тялото спрямо ваксината, която се появява като допълнение към нормалните имунни реакции", обяснява председателят на Германското дружество по имунология проф. Кристиане Фалк.

Тези реакции са по-тежки от обичайните имунни реакции и в краен случай могат да доведат до вреди, които да се отразят на тялото в дългосрочен план. При ваксините срещу коронавируса досега са установени две много редки реакции от този тип - тромбози и миокардит, пише DW.

Трайните последствия няма как да бъдат разглеждани отделно от страничните ефекти. Това са ефекти, които едва с течение на времето могат да бъдат свързани с имунизацията. Един пример: ако някое трайно последствие бъде установено при един човек от 1 милион души, връзката с ваксинацията може да бъде направена чак когато много милиони хора вече са имунизирани.

Известните до момента странични ефекти, които досега се срещат изключително рядко, са например миокардит и перикардит. Но и в двата случая недвусмислената връзка с ваксината все още не е доказана. Сред другите видове странични реакции са тромбозите, синдромът на Гилен-Баре, както и тромбоцитопения или имунна тромбоцитопения.

Като цяло водещите имунолози в Германия изключват вероятността от проявяващи се години по-късно странични ефекти от ваксините срещу коронавируса, тъй като тялото реагира директно след имунизацията или най-късно в рамките на следващите няколко седмици.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Всички много се надяваме да няма! Пък каква е истината няма просто така да бъде обявено! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
444
преди 2 години
А това,че след втората година до четвъртата се отключват автоимунни заболявания не е фатално,така ли? Сигнализирай за неуместен коментар