Заплахата от възхода на Китай осмисля съществуването на НАТО

Доктрината на Алианса ще е с нов фокус, съобщи Йенс Столтенберг

18.10.2021 | 10:52 Редактор: Здравко Черкезов
Заплахата от възхода на Китай осмисля съществуването на НАТО

Противопоставянето на заплахата от възхода на Китай ще бъде важна част от бъдещата обосновка за съществуването на НАТО, заяви ръководителят на Алианса, отбелязвайки значително преосмисляне на целите на организацията, което отразява геостратегическата ориентация на САЩ към Азия.

В интервю за Financial Times генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Китай вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез своите кибервъзможности, нови технологии и ракети с голям обсег. Как да защитим съюзниците от НАТО от тези заплахи ще бъде "обстойно" разгледано в новата доктрина на Алианса за следващото десетилетие, каза той.

Междувременно става известно, че Китай е тествала ядрена хиперзвукова ракета през август, показвайки способност, която е изненадала американското разузнаване, съобщава Financial Times, позовавайки се на пет неназовани източника.

Военният съюз е прекарал десетилетия, фокусирани върху противодействието на Русия и от 2001 г. – на тероризма. Новият фокус върху Китай идва на фона на решителна промяна в геополитическата ориентация на САЩ от Европа към хегемоничен конфликт с Пекин.

"НАТО е съюз на Северна Америка и Европа. Но този регион е изправен пред глобални предизвикателства: тероризъм, киберзаплахи, но и възхода на Китай. Така че, когато става въпрос за укрепване на нашата колективна отбрана, това е и начинът за справяне с възхода на Китай", каза Столтенберг. 

НАТО ще приеме новата си стратегическа концепция на среща на върха следващото лято, която ще очертае целта на Алианса за следващите 10 години. Настоящата версия, приета през 2010 г., не споменава Китай. 

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК