Северна Корея изстреля ракета напук на ООН, изпробва реакцията на Южна Корея

Пхенян имал "легитимно право" заради "враждебната политика" на Съединените щати

28.09.2021 | 20:31 Редактор: Здравко Черкезов
Северна Корея изстреля ракета напук на ООН, изпробва реакцията на Южна Корея

Северна Корея изстреля ракета днес, и то броени часове преди заседанието на парламента, предадоха световните агенции.

Вчера постоянният представител на Северна Корея в ООН Ким Сон междувременно защити пред организацията  "легитимното право" на Пхенян да изпробва оръжия, когато е изправена пред "враждебната политика" на Съединените щати и Южна Корея. Това съобщава БТА и други световни информационни агенции. 

Снарядът е изстрелян от северната провинция Джаганг около 6:40 сутринта местно време и е кацнал във водите на изток, съобщиха южнокорейските военни, без да дават подробности за вида на оръжието. Траекторията на ракетата, издигаща се на около 30 километра в атмосферата и падаща на 200 километра, се различава от известните досега севернокорейски изстрелвания, съобщи агенция Yonhap, добавяйки по -късно, че военните анализатори проучват дали е нова високоскоростно оръжие.

Това е третият ракетен пуск на Северна Корея този месец. Тя първо изстреля крилата ракета с голям обсег, а след това - балистична с малък, отбелязва Франс прес. Всички тези действия са в нарушение с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи подобни тестове. Северна Корея е въвлечена в цикъл от пререкания с президента на Южна Корея Мун. Южнокорейският лидер проведе собствени ракетни тестове този месец и използва речта си на ООН, за да призове отново за декларация, която официално да прекрати Корейската война.

"Възможно е основната цел на Северна Корея да е да види реакцията на Южна Корея", каза Рейчъл Минюнг Лий, чуждестранен сътрудник в 38-а Северна програма към Центъра Стимсън. "Северна Корея иска да види как Сеул отговаря на последните действия на Пхенян и днешното ракетно тестване е поредния опит за игра на нерви."

Администрацията на президента Джо Байдън повтори, че САЩ нямат враждебни намерения към Северна Корея и призова Пхенян да се върне към преговорите за ядрено разоръжаване, които са в застой повече от две години.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК