Използва ли Русия природния газ като оръжие към останалите държави?

Европа разчита на 50% доставки

17.10.2021 | 23:46 Редактор: Теодора Патронова
Използва ли Русия природния газ като оръжие към останалите държави?

Цените на газа се покачваха в цяла Европа и веднага се появиха обвиненията, че Русия може би се опитва да използва ситуацията в своя полза. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, наскоро изрази загриженост, че Русия може да използва енергията като политическо оръжие.

Русия доставя около 50% от природния газ в ЕС. Останалата част идва от Норвегия и Алжир. По време на пандемията общият износ на газ от Русия за Европа спадна, тъй като търсенето беше по-малко.

Въпреки че търсенето отново се засили в Европа, тази низходяща тенденция продължава - с по-ниско предлагане тази година, особено през тръбопроводите, преминаващи през Украйна и Беларус. Това доведе до изчерпване на запасите в цяла Европа, което от своя страна стимулира покачването на цените.

Съхранението на газ в цяла Европа е доста под 10-годишната средна стойност, като нивата в момента са около 75% от капацитета за съхранение. 

Европа също е изправена пред засилена конкуренция за газ от други части на света. През последните десетилетия търсенето на газ в някои региони като Азия и Близкия изток рязко нарасна. Това оказва влияние върху пазара на втечнен природен газ (LNG), който съставлява около една четвърт от европейския внос.

Четете цялата статия на dnes.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК